onsdag 8 juli 2015

Det här är inte slutet; det finns hopp.


”Men hur kan DET hjälpa?”

Internet är fullt av semikolon på ett alldeles speciellt sätt just nu. Många bilder på tatuerade semikolon florerar. De kommer sig av Project Semicolon (The Semicolon Project) – ett projekt startat 2013 av Amy Bleuel. Hon vill att semikolonet ska få symbolisera hopp, kärlek och förståelse till alla de som lider av depression. Ett semikolon står för att det inte är slutet; det kommer mer; ge inte upp.

Hur hjälper det, var frågan. Den ställdes av någon som jag vet är väldigt konkret i sitt agerande. En person som hjärna hjälper till, som ser ett tydligt syfte genom att, kanske, samlar in, generera pengar, få ett problem att försvinna. Det här blir då obegripligt. Inget försvinner ju; en depression går inte att ta bort genom insamling eller bekostade operationer. Det är ju sant. Så vad kan då ett semikolon göra? Jo, det kan ge hopp. Vad lider människor mest av? Ensamhet. Påtvingad ensamhet. Något som vi alla kan relatera till, med eller utan depression. Känslan av ensamhet man inte valt själv och som, kanske, beror på oförmågan att orka be om hjälp; eller ens vilja. Kanske kan då synen av ett tatuerat (eller dit ritat) semikolon och vetskapen om dess betydelse ge hopp. Någon har överlevt, har genomlidit, förstår, sympatiserar. Kanske kan det få någon att orka lite till. Och om det så hjälper en …

Om du lider av depression (ett ord vi borde använda försiktigare för att låta de som behöver dess ursprungliga, tunga, betydelse få använda det just så) och inte vet hur du ska hantera det så vill jag berätta att man faktiskt kan ringa 1177 – sjukvårdsupplysningen. Det är en start. De har en faktasida om depression HÄR!
Ibland är det kanske enklare att prata med en okänd människa telefonen (som man kan stänga av – man har kontrollen) än att prata med någon närstående som kanske översköljer en med oro och tårar ur sin egen hjälplöshet och då får en att må sämre än man gjorde innan, av dåligt samvete för att man oroat. Andra gånger är det familjen och vännerna man behöver mest. Det är skönt att vet att det finns alternativ.

Alla "internetflugor" är inte dåliga; 
#HopeisAlive156 kommentarer:

 1. Det låter fantastiskt det dom gör OCH alla som berättar sina egna historier!
  Alla vi som, på ett eller annat sätt, mår eller har mått dåligt vet hur jobbigt det är och hur svårt det kan vara att ta sig ur det där enorma svarta hålet! Och hur lätt det är och hur lite det krävs för att ramla ner igen. Ibland vet man vad det beror på. Men det finns också många som går runt och mår dåligt utan veta varför!
  Kanske ska tatuera in ett semikolon och på så sätt vara delaktig i deras arbete med att sprida hopp!
  Tack för det här inlägget! ♡
  Ha en jätte fin dag!
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 2. Nu när jag ser Kolonilottas kommentar så låter jag bli att skriva det jag hade tänkt. Måste nog skärpa mig i mitt tänk ser jag...

  SvaraRadera
 3. Semikolon borde jag använda mer. Det kommer mer, jovisst om det hjälper så...

  SvaraRadera
 4. Jag är ett stort fan av semikolonrörelsen, eftersom både jag och dotter är diagnostiserade med depression och hon har många vänner som mår dåligt på olika sätt. Det är just hopp som behövs; det blir bättre!

  SvaraRadera
 5. Vackert jobb för dom som är utbrända eller lider av depression !!!
  Ord vi ska vsra försiktiga med att använda som du säger !!!!
  Tyvär är vi många som blivit deprimerade mått dåligt och haft svårt att ta oss upp !!
  Och flera som behöver hjälp i vårt samhälle för att orka !!!
  Bra inlägg med ett viktigt budskap ❤️
  Kram till dig finaste

  SvaraRadera
 6. Vilket bra initiativ! Kan vara väldigt svårt att själv ta sig ur depressionen, vet av egen erfarenhet... Fick riktigt bra hjälp, men fick kämpa hårt för det. Och strax efter jag "var klar" hos min psykolog blev han skjuten till döds. Väldigt obehagligt...
  Du skriver ofta om så viktiga saker - bra av dig!!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...