lördag 25 juli 2015

Vad är det vi säger? - 2I kommentarsfältet på DET HÄR inlägget lämnade Fru Fräken länken (Tack!) till det här klippet:

Barn vet inte vad samhället tycker att "springa som en tjej" betyder ... Betyder? ja, undermeningen. Den lite fula, outtalade betydelsen. Den borde ju inte ens finnas - och vi kan väl i alla fall sluta lära ut den nu. Låta den dö. Springa som en tjej ska verkligen betyda "springa så fort du bara kan" ( se flickans svar i filmen vid 1:01 min)!


Mer Always (de gör bra "reklam") - Har någon någonsin sagt till dig att det finns sådant du inte kan göra för att du är tjej:


Den här snutten får mig att tänka på hur en del människor använder sig av kommentaren "Men Lilla Gumman" ... och det är inte alltid män. Kvinnor är bra på att nedvärdera kvinnor de med ... Underligt fenomen!

Hoppas ni har mycket trevligare saker för er än att se det här ikväll :) men imorgon kanske? ;)  Önskar er en fin helg!

9 kommentarer:

 1. Har länge tänkt precis så. Att allra bäst på att trycka ner en kvinna som vågar ta plats och är duktig är just andra kvinnor. Tänk om vi istället skulle börja stödja varandra.......då skulle det inte dröja länge innan jämlikheten vore ett faktum.
  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 2. Jag har då inget bättre för mig just nu! ; (
  Så jag läser gärna! :)
  Det är läskigt vad vi lär barnen med några få meningar som vi slänger ur oss utan att tänka efter vad det är vi egentligen säger!
  Tänkvärda och fina inlägg. ♡
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Jag har inte heller något bättre för mig just nu eftersom jag sitter och väntar på att min man ska komma hem från grannens så att vi kan dra igång en film. Tyvärr kan jag inte se dina filmer - bara en sur smiley dyker upp i rutan. Men när jag springer som en tjej vet jag en hel del killar som inte hinner med i alla fall!!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Och så fort jag lämnat min kommentar försvann den sura smileyn och nu verkar det som om jag kan titta!

  SvaraRadera
 5. Det konstiga är att vi lever 2015, inte på 1900-talet. Om dessa fördomar verkligen finns alltså irl, inte bara i dessa filmer är det djupt tragiskt. Ännu mera konstigt - eller ska jag säga otroligt - är att jag som ju är betydligt äldre än dessa tjejer aldrig har råkat ut för något sådant eller tänkt på det sättet. Kan inte minnas att jag någonsin har betraktats med fördomar för att jag är tjej. Det gäller även i arbetslivet där jag upp till för 10 år sedan jobbat i mansdominerade branscher - ofta som ensam tjej.

  Å det där med "Lilla gumman". Det fick jag höra en endaste gång. Kan väl säga som så att den killen nog inte sagt det något mer till någon annan kvinna efter det. Minns än idag min dåvarande chefs reaktion: - Nu har Gösta för första gången i sitt liv mött sin överman. Tyckte det var himla bra sagt...

  PS. Har inget vettigt för mig i ösregnet därute. Att sitta på balkongen med en bok i 14 grader är liksom inte speciellt upphetsande... DS.

  SvaraRadera
 6. När jag skulle börja högstadiet ville jag läsa teknik istället för språk vilket ingen annan flicka gjorde på ett 6-parallelligt högstadium... Många kommentarer var "med inte ska du välja teknik, du är ju tjej". Tur att mina föräldrar tyckte att jag skulle välja det jag var intresserad av och inte vad skola eller andra tyckte. Och då jag var modig och gick emot det som sades så bytte senare en tjej till teknik. Ett av de bästa skolval jag gjort. Och det intressanta är att det var mest kvinnor som tyckte att teknik inte var för tjejer...

  SvaraRadera
 7. Finns många talesätt som skulle behöva förändras både bland kvinnor o män.
  Det är bara att kämpa på o reagera.

  SvaraRadera
 8. "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte stöttar andra kvinnor", en sak att ha med sig!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...