lördag 1 augusti 2015

Böcker jag läst i Juli


Juli, semester - och allt som känns onödigt kan undvikas genom att läsa en bok. Städning har reducerats till att ingå i vardagslunkens rutiner :) - nja, kanske inte helt... då skulle jag nog bli galen, så lite vettigt blir faktiskt också gjort!


Klickar man på titlarna kommer man till Goodreads sida för boken för att ni kanske vill läsa vad det faktiskt står att boken handlar om. Den här gången får ni söka själva på någon av de svenska nätbokhandlarna om ni vi veta vad de handlar om, på svenska (nåja, en del av dem är ju på svenska även på Goodreads ;)):


Raven Circle 2 - The Dream Thieves av Maggie Stiefvater
Nummer två i ”The Raven Boys Cycle” – en fantasyserie på 4 böcker (varav den sista inte kommit ut). Den första boken fick en 3:a av mig i juni och jag var nyfiken på fortsättningen. Den här var faktiskt bättre då berättelsen djupnade och karaktärerna fick djupare drag. En 4:a.

Percy Jackson 4 – Kampen om Labyrinten av Rick Riordan
Mer grekisk mytologi. Inte mycket att orda om. Läste bok 1,2 och 3 av den här 5-bokslånga fantasyserien i juni. De är underhållande på ett skönt lättläst sätt Nu tillbaka på 4:a-nivån J

Percy Jackson 5 – striden om Olympen av Rick Riordan
Sista boken (innan en uppföljningsserie, på ytterligare fem böcker, som kallas The Heroes of Olympus-serien) – en 4:a.

The Girls from Corona del Mar av Rufi Thorpe
En bok från min prenumeration hos The English Bookshop. Jag läste den till del och skummade till del. Gav den en 2:a men minns nu knappt vad den handlade om. Ingen höjdare.

The Wind in the Willows av Kenneth Grahame
En klassiker som jag läst som e-bok. Gamla böcker, klassiker är ju fria – i alla fall som e-böcker. Det här är en av de jag laddade hem från Gutenberg. En mysig bok. En långsam, men mysig bok. Glad att jag läst den, men … Ja, den fick en 3:a.

Long Earth 3: The Long Mars av Terry Prattchet & Stephen Baxter
En SF/Fantasy-serie som ska bli 5 böcker lång. Typiskt fantasy-långa med många namn och turer – något som avskräcker en del och andra bara älskar. Jag vet att jag inte kan läsa den här typen av böcker när jag är stressad – så att läsa den på semestern var ett naturligt val. En 4:a

TimeRiders 1 – TimeRiders av Alex Scarrow
En SF/Fantasy-serie till – den här på 9 böcker. Tidsresor är möjliga och fler än vad so m är bra försöker sig på det. TimeRiders (ja, det ska skrivas ihop) är de som ska se till att historien inte ändras – här gäller det att stoppa de som vill ändra å saker och ting i tiden. Action – perfekt att lyssna till när jag plockade sniglar ;) En 4:a. Kan mycket väl tänka mig att lyssna på fler.

The Sound of the Whales av Kerr Thomson
En bok jag blev nyfiken på när jag hörde en booktube:are (bokälskare som snackar böcker på YouTube) prata om den – och jag blev inte besviken. En sagolik, lite drömsk berättelse planterad mitt i verkligheten. En 4:a.

Skymningslandet av Marie Hermanson
En bok jag såg någon skriva om och blev nyfiken. Sprang så på den i en vanlig matvaruaffär och tänkte ”Varför inte?” – så den fick följa med hem. Det var dumt, för … Nej. Helt enkelt Nej. En 1:a.

Colorless Tsukuru Tazaki and his years of pilgrimage av Haruki Murakami
Från förra bokens Nej till absolut JA för den här! Den här talade till mig och jag skrev om den HÄR! En 5:a.

Raven Circle 3 – Blue Lily, Lily Blue av Maggie Stiefvater
En bok till i The Raven Boys Cycle. Nu får vi vänta till nästa år på del 4:a – men, den som väntar på något gott …? En 4:a.

Gå dit hjärtat leder dig av Susanna Tamaro
Den här hittade jag i min bokhylla när jag rensade (Ja, jag rensade! Jag har gjort av med böcker … ett nödvändigt måste) och kom inte alls ihåg den - så jag läste om den. Förstår att jag, om den får bo kvar i min bokhylla, kommer reagera precis lika dant nästa gång jag rensar. Den menar väl men fastnar inte. En 2:a

Livbåten av Charlotte Rogan
Den här har stått i min hylla ett tag. Tror att det var Babel som lockade mig att köpa den. Livbåt, överlevare, hela världens alla problem i en liten båt p öppet hav … den lovade mycket men blev, för mig, en platt upplevelse. En 2:a.

84 Charing Cross Road av Helene Hanff
En bok som blivit film. En bok/film om böcker. Låter trevligt. Var trevligt. Inte mer. En 3:a.

Go set a watchman av Harper Lee
Så kom den då, till slut. Den omtalade “fortsättningen” på To Kill a Mockinbird/Dödssynden (som jag skrev om HÄR). Men egentligen, visar det sig, är det inte en fortsättning. Det här var första boken. Förläggaren bad sedan Harper Lee att gå hem och skriva den på nytt med annat fokus, annan storyline – och det gjorde hon, och det blev en klassiker. Den här? Den hade inte blivit en klassiker. Inte då. Men nu? Ja, nu är den nästan redan det. Jag skrev om den HÄR och HÄR. En 4:a.

The First Fifteen Lives of Harry August av Claire North
En bok som varit omtalad bland de BookTubers jag följer. Mer tidsresa, mer fantasy. Jag gillar den och tyckte den var odelat bra till en 2 tredjedelar in i boken så den tappar mig som läsare lite … kan inte sätta fingret på det. Slutet – lite snöpligt? En 3:a.

The Tiny Wife av Andrew Kaufman
Kaufman skriver böcker i en stil som ingen annan. Drömmar kan ha mer logik än hans berättelser … eller? Jag gillade Alla Mina Vänner är Superhjältar och The Waterproof Bible som jag läste i bokform. Den här lyssnade jag på. Den får ett lite lägre betyg – men jag tror att det kan vara så att man bör läsa Kaufmans böcker, inte lyssna – jag tror man behöver kunna ta till sig hans berättelser i egen takt, och kunna bläddra tillbaka och begrunda. Nåväl. En 3:a.

The Husbands Secret av Liane Moriarty
Den här var mycket bättre än jag förväntade mig. Hade jag kunnat skulle jag ha gett den en 4½ J Men nu blir det en 4:a. Ska nog se om denna författare har mer att erbjuda.

Trollkarlen från övärlden av Ursula K. Le Guin 

En omtalad fantasy-serie, för ungdomar, på tre böcker. Två av böckerna var med på en av nätbokhandlarnas sommar-pocket-rea och kostade bara 25 kronor, så nu köpte jag dem. Gillade inte språket först – tänkte att det kunde vara översättaren som platt översatt … men letade read på ett utdrag ur boken på originalspråket, engelska. Det visar sig att författaren är lite platt rakt på i sitt språk, så det var bara att gilla läget. Ovanligt korta böcker för genren och den höll sig till en berättelse, en av karaktärernas historia. Ovanligt och lite skönt. En 3:a. Läser nu bok 2.


Man kan säkert låna den på biblioteken också.5 kommentarer:

 1. Jag blir lika imponerad varje månad av alla böcker du hinner läsa. Och med intressanta boktitlar. Tack för din high five - kursen var jättebra! :-) Fin lördag till dig Eva.

  SvaraRadera
 2. Håller helt med Helena. Förstår inte hur du kan beta av så många böcker. Nu är det ju iofs en fråga hur "tjocka" dom är. Själv behöver jag två-tre dagar på mig för en bok på 300-400 sidor, vilket jag tyckte var "snabbt". Men jämfört med dig är du ju ingenting.

  SvaraRadera
 3. Ojojoj. Jag har i alla fall hunnit läsa två böcker i juli ... och de var bra, båda två ;-)

  SvaraRadera
 4. Så fort saker och ting lugnar sig så tänker jag beta av din lista och se om någon av dessa böcker är för mig...vilket de flesta du läser är.
  Jag är såååååå glad att jag hittade dig där ute i cyber rymden.
  /Kiki

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...