tisdag 23 oktober 2012

ProvtänkDet här med ”första intryck” – varför är det så viktigt? Det är visserligen första intrycket som avgör om man vill umgås mer med en människa, men det är sällan det som håller genom åren. Och borde vi inte ha lärt oss, vid det här laget, att likväl som den "glassiga" fasaden sällan håller, så gör antagligen inte den hårda, kalla, det heller?

Det mest komplicerade jag vet är att interagera med andra människor. Det är också det viktigaste. Vi vore inget om vi inte hade varandra att vara ett jag tillsammans med.

Underfundigt, eller hur? Det jag mest behöver måste jag jobba hårdast på. Det är då det får ett värde.

Min devis har genom året slipats ner till detta: Ingen vet, någonsin, allt om en annan människa. … men vi vill gärna tro det i vår jakt på att katalogisera alla för vår egen bekvämlighets skull. Vi tror ju att vi vet var vi har varandra på så vis. *suckar* Sådana är vi …

Så vad är det första intrycket? Jo, det är egentligen mottagarens bild av oss utifrån densammes erfarenheter. SOM VI INTE RÅR PÅ. Alltså räcker det att vi är trevliga och bemöter andra som vi själva vill bli bemötta och hoppas på det bästa. För vi kan inte göra mer. Och blir vi inte omtyckta i alla fall … ja, då handlar det egentligen inte om oss utan om vår medmänniskas samlade erfarenheter kring alla komponenter som vi består av och som andra, genom att inte vara sitt bästa, står för bilden av.

Varje gång vi möter en människa ska vi möta henne som om det vore första gången. Ja, inte fullt ut, om vi har setts förr, men med nyfikenhet och utan tidigare mötens förutfattade meningar. Annars låter vi inte varandra utvecklas. 

Just så enkelt är det! Så enkelt. Och så svårt! “We die to each other daily. What we know of other people is only our memory of the moments during which we knew them. And they have changed since then. To pretend that they and we are the same is a useful and convenient social convention which must sometimes be broken. We must also remember that at every meeting we are meeting a stranger.” ― T.S. Eliot, The Cocktail Party

3 kommentarer:

  1. Bra tankar. Och han var klok den där T S Eliot fast han var kultursnobb och elitistisk på alla möjliga sätt och vis på ytan.

    SvaraRadera
  2. Härlig bild som ger längtan till sommar.
    Och underfundiga och kloka ord!

    Allt gott - i rikt m¨ått!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...