fredag 8 november 2013

Trött?


Du har hört det? Ekot genom landet; ”Jag är så trött.” Och kanske känner du igen dig. Du kanske till och med var en av alla de trötta själar som sa det? Vi undrar kanske lite till mans (och kvinns) var sommarens lust till äventyr tog vägen och var leken och fnittret försvann.
Nu menar jag inte att det är dåligt att vara trött eller ens tråkigt att vara nöjd med soffhörnet eller ens att höstens allvar skulle vara tungt på något sätt. Men det är annorlunda.

I en värld där allt förväntas rulla på som om inga nyanser finns så har vi börjat tro att det är det som är normen.

Det är det inte.

Jag tror att vi behöver stunder, hela perioder med vila och eftertanke. Kanske är du som jag – kanske behöver du också den här tiden.

Men det skrämmer oss lite. För; ska det vara så?

Istället för att njuta av det beklagar vi oss lite och kanske, innerst inne, skrämmer det oss till och med. Det är ju meningen att vi ska vara så glada, att det ska hända så mycket hela tiden. En människa som står still är en tråkig människa? Eller …

Kanske är vi inte sprudlande livliga nu när vi njuter av soffhörnet, inomhusaktiviteterna, de olästa böckerna och, om vi är så lyckligt lottade, får ”nöta” lite med våra nära och kära. Vi får vara förnöjsamma.

Förnöjsamhet. Ett ord som fått en klang av att inte vilja framåt i en rusande värld betyder faktiskt att vara till freds med att man är där man är just nu, både i tid, rum och tanke. Kanske borde vi återerövra ordet – och samtidigt återta rätten att ta det lite lugnare periodvis. Rätten till stillhet, till vila och ro.

Så, jag tänder ljus och njuter av långa fikastunder, mys i soffan framför en film, en god bok, stickningen … det finns så mycket mys. Nu lyssnar jag på musik – tar mig tid att utforska. Nu leker jag med foton i datorn. Nu …


… har jag inte det minsta tråkigt. 
Fredagstema


16 kommentarer:

 1. det är inte hur man har det, utan hur man tar det, heter det. så förnöjsamhet är en tolkning man kan välja bort. stunder av tillbakadragande framför datorn och photshoppande, en tidning i soffhörnan, eller en film... det är det goda livet för mig. absolut inte förnöjsamhet. om man inte är nöjd, får man ändra sin situation eller så tänkande. näs som helst kan man hamna i ett läge som inte kan påverkas utan endast tas igenom på någe vis, så "gnället" får man ta då. tyvärr är det så att det är endast genom egna stora svårigheter man lär sig uppskatt livet som det är. jag själv inkluderad.
  av nån anledning blir mina långa kommentarer alltid röriga. men det tog upp i inlägget kändes viktigt.
  aino

  SvaraRadera
 2. Som vanligt finns det mycket tänkvärt i ditt inlägg! Jag tycker om din slutsats att vara förnöjd och inte jaga runt utan tända ett ljus, dricka en kopp kaffe och njuta av stunden!
  Ha en skön fredag!

  SvaraRadera
 3. Nog känner jag igen mig med tröttheten, just denna årstiden är jag jättetrött, eftersom jag jobbar natt med så ser jag ljuset sällan. Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 4. Nej, jag tror inte alls att det är meningen att livet ska gå i 180 hela tiden! Jag tror att stunder av ren och skär tråkighet måste till för att kunna uppskatta det andra. Att inte ha något att göra en dag är lika viktigt som att fylla en dag med skratt och lek och med vänner! Själv är jag en person som får kraft när hösten kommer och mera livslust! Jag har alltid älskat hösten och aldrig känt någon dipp av mörkret! Det kommer och det går....lika naturligt som att vara glad ena dagen och uttråkad en annan! Livet SKA vara kullar och dalar och även slätter!
  Jag minns en kille, när jag gick på musiklinjen, som tyckte att jag var urjobbig och han tyckte också att det måste vara urjobbigt att vara jag! Han var en raka-linjen-människa. Han var alltid glad och nöjd. Jag var berg-o-dal-människa. Ena dagen var jag så lycklig och glad och andra dagen var jag trött och arg och ledsen! Han tyckte att jag borde ta lyckopiller för att släta ut mig! Men jag ville vara den jag var...ha alla känslor, vara både ock! För mig var jag lika lycklig när jag var ledsen som när jag var glad! Vet inte varför jag kom att tänka på det nu men som sagt, allt är inte konstant hela tiden och tur är väl det! :)
  Så, kontentan från mig är: KLART du ska njuta av och göra allt det du vill! Och bara vara! Mysig bild som visar just detta!

  Jag önskar dig en trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Oj, här fick jag väldigt mycket att tänka på. Speciellt trött är jag inte men ett psyke som åker väldigt mycket
  bergodalbana bär jag ständigt med mig under livets krokiga resa. Visst behöver vi alla stunder med vila och eftertanke. .. och även ensamhet så länge den är självvald. Har jag tråkigt känner jag tristess och blir lätt dyster. Livet är inte bara en raksträcka och tur är väl det på både gott och ont.
  Under en av mina absolut värsta depressioner förra året gav maken mig en bok. En bok var naturligtvis inte något som jag då kunde ta till mig. Den enda tanken när jag la mig på kvällarna var att aldrig någonsin mer behöva vakna. Boken har jag läst lite i därefter när dimman lättat något. Den handlar uteslutande om konsten att lära sig att leva ett bra liv genom att vara tacksam. Kort o gott. The Secret av Rhonda Byrne. Vissa delar som hon skriver i sin bok ska man nog ta med en nypa salt men mycket finns där att lära. Nä.. nu skriver jag inte mer. Har lätt för att röra ihop saker och ting som läsaren sen kan missuppfatta. Men dina rader är tänkvärda och din bild väldigt fin. Ha en skön helg Eva !!

  SvaraRadera
 6. Du väcker då alltid tankar, vilket speglar sig i långa, fina kommentarer.
  Det är ju mörkt ute, vilket betyder att man per automatik känner sig tröttare.
  Jag klagar dock inte heller, jag flyr landet om en vecka;-)

  SvaraRadera
 7. Ja nog är det så. Tycker att jag är duktig på att ta det riktigt lugnt, vill inte alls ha något att göra hela tiden... brukar säga att jag är lat men man kan ju beskriva det med bättre ord :)

  SvaraRadera
 8. Det du beskriver, förnöjsamheten, nöjet i att låta livet ta det lugnt, det är en av de stora anledningarna till att jag älskar hösten. Det är tillåtet att sitta i soffvrån med en god bok och en stor kopp varmt te! Livskvalitet!

  SvaraRadera
 9. Oh nej man måste ha tråkigt för att uppskatta saker och ha roligt. Tänk om det vore julafton varje dag då vore snart julen tråkig den med. Jag tror det är viktigt att man tar sig tid att vila just den här mörka årstiden. Förr följde man årstidsväxlingarna och då har jag fått för mig att människor mådde bättre. Krypa upp i soffhörnet är mysigt och gott det.

  SvaraRadera
 10. Vilken fin tolkning du gjort och en väldigt stillsam och vacker bild som följer med. Förnöjsamhet....ja, det ordet borde vi definitivt ta till oss igen.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 11. Tänkvärt och visst är det intressant hur vi människor ändå lever i samklang med naturen och dess rytm.
  Bra inlägg.
  /Kiki

  SvaraRadera
 12. Jag är inne i en väldigt trött period just nu. Var hos en vän på pysseldag i går, jag var tvungen att lägga mig på soffan två gånger och somnade faktiskt. Kändes skönt och avslappnande, eftersom det var i goda vänners sällskap. Jag är ju sjukskriven sedan ett antal år tillbaka, mycket på grund av att jag inte kan ta det lugnt. När jag jobbar ger jag 110 procent, vilket har resulterat i att jag känner mig stressad för minsta lilla. Jag får ångest och blir handlingsförlamad. Det gäller att veta när man ska tagga ned. Jag håller sakta men säkert på att lära mig det. Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 13. En av mina bästa stunder är när jag får tid över att sitta i min soffa. Liksom bara va. utan det skulle jag inte kunna traska vidare. Kloka och sanna ord du skrivit.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...