söndag 8 november 2015

Dagens kloka ord ...


 ... läste jag i en intervju med Isabella Lundgren i dagens DN:

Vilka idéer vill du förmedla på senaste skivan?
– Den handlar om den tomhet som ekar inom oss, och som lätt övergår i ett behov av kontroll av omvärlden och av en själv. I den processen bildar vi oss föreställningar om vilka vi är och vilka andra är, vilket jag tror är en fälla.
Ett slags fördomar?
– Ja, precis. Och allt detta leder till vårt behov av att alla ska leva, tänka, känna och vara på samma sätt. För att det är bekvämt och tryggt. Kontrollen förhindrar oss från att mötas, och när man vågar släppa på den, då framkommer en viss ödmjukhet inför det och dem man möter på sin väg. Ett av mina favoritcitat är av Carl Jung: ”Vi kan inte förändra något förrän vi accepterar det. Dömande frigör inte, det förtrycker”. Så försöker jag tänka kring allt.
Och den här tomheten, hur yttrar sig den i dig?
– Det är tomheten som kommer med att vara människa och som är så svår att acceptera. Jag har känt det ända sedan jag var barn och började förstå att allt inte skulle vara för evigt. Existentialismens utgångspunkt är att människan känner sig alienerad i världen och att världen kan verka tom och meningslös.
Är vi alienerade i dag och i så fall från vad?
– Jag tror att när vi fyller på med för mycket världsliga saker förlorar vi något i oss själva. Det anses fint att ha många fina prylar, en bra bil och ett välbetalt jobb, men när vi bryr oss för mycket om vem som är vad eller vem som har vad, och när det görs till meningen med allt, blir det väldigt tomt... och orättvist.
En entusiastisk recensent skrev att du måste vara den första jazzartist som citerar Søren Kierkegaard på scen. Minns du citatet?
– Ja, det gör jag: ”Livet kan bara förstås baklänges, men det måste levas framlänges”. För mig betyder det att meningen med livets händelser kanske inte är synlig i stunden, utan först senare. Därför gäller det att ha tålamod med sina prövningar. De kan visa sig innehålla något vackert i slutändan.

Läs hela intervjun HÄR! Och lyssna på Isabella kan man göra på Spotify.4 kommentarer:

 1. Helt suverän intervju!
  Vilken klok tjej! :)
  Nu sitter jag och tänker på det hon säger och innebörden av det!
  Ha en din söndag.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Kloka tankar. Just det där med att fylla våra liv med materiella ting som en slags kompensation... Finns så mycket själsligt att fylla det med istället. Vänner, upplevelser, kärlek, tro, att vara tillsammans eller något annat som berikar sinnet till det positiva.

  SvaraRadera

 3. Klok tjej och tack att du tog in detta i inlägget.

  Kramen ♥

  SvaraRadera
 4. Tills jag läste ditt inlägg hade jag aldrig hört talas om Isabella Lundgren... Det som fastnade hos mig var helt klart meningen ”Livet kan bara förstås baklänges, men det måste levas framlänges”. Väldigt klokt och mycket sant!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...