söndag 15 november 2015

Hållbar livsstil - Fred. Källkritik.Sociala medier flödar av sorg och förfäran över det som hände i Paris i fredags. Så många döda. Rädsla och skräck. Alldeles för nära våra hem.

Min egen rädsla växer än mer, när jag läser hur man drar alla över en kam och gör det här till flyktingarnas och/eller muslimernas fel. Det är väl ändå terrorism vi ska kämpa emot – inte våra medmänniskor?

Det är lätt att känna sig hjälplös och att glömma att tillsammans är vi icke-extremister så väldigt många fler än terroristerna, och att det finns sätt att reagera, och agera, som inte bidrar till ökat hat och våld. Vi, var och en, och tillsammans, måste ta reda på vilka de sätten är.

Vi kan inte längre sitta och göra ingenting. Våld gör ont så en hel värld reagerar. Det vi säger i respons till det kan göra minst lika ont på sikt.
Vi gör ingen positiv skillnad genom att knyta näven i fickan eller spy verbal galla – men vi får, ska, göra våra röster hörda. Så nu får vi ta reda på hur vi gör det på ett bra sätt. Inte uttrycka oss med hat – som kommer föda mer hat. Inte dra alla över en kam. Inte vänta på att ”någon annan” ska göra något.

Det är så lätt att tänka att om vi inte har den omedelbara lösningen så är det ingen idé. Men det är det klart det är - och vi måste börja nu. Nu. Inte sucka över allt vi (eller, ännu värre, vad ”någon”) borde gjort. För då sitter vi här om 20 år (om vi har tur) och suckar fortsatt över allt som borde blivit gjort.

En början är att se att det finns ett globalt VI, och det bland oss finns de som (så som vi instinktivt kanske också gärna vill ibland) slår ifrån sig med hat och våld, hellre än att behöva tänka efter, tänka om?

Vi säger gärna till varandra att vi ska följa vår övertygelse … det behöver inte alltid vara en bra sak. Det visar fredagens dåd helt klart. Så det är tydligt att vi måste vara många som pratar med varandra och tänker tillsammans - inte blir några små gäng som kokar ihop egna fanatiska ideer om den ultimata lösningen.
Om vi tänker på vad vi kan göra FÖR varandra istället för vad vi kan göra ÅT varandra? Kanske kan det vara en början?

Vi behöver prata OCH lyssna.

Låt oss provtänka tillsammans. Vad kan vi göra för att fred ska bli den hållbara livsstil vi vet att den kan vara?

Jag säger inte att jag tycker att det här är lätt. Men alternativet är så mycket mer skrämmande – och inte alls lika hållbart!


På tal om sociala mediers flöde så kan ju det här vara ett sätt att börja:
12 kommentarer:

 1. Vilket viktigt inlägg! Jag orkar knappt gå in på facebook längre då delningarna många gånger saknar källkritik. Framför allt inställningen global gör att jag ser okända människors tyckande som många gånger är tyckande utan faktiskt bakgrund. Och det där att vi måste faktiskt agera för medmänsklighet. Att prata och lyssna. Det ger kunskap och förståelse. Tack för att du är med och lyfter detta viktiga ämne. Ständigt aktuellt!

  SvaraRadera
 2. Vilket otroligt tänkvärt och välskrivet inlägg! Paris-dåden kommer ju så nära "oss" och jag tror att i rädslan och paniken som uppstår, så är det väldigt lätt hänt att man behöver utse en syndabock. Det är så svårt att förstå och ta in att någon kan göra något så hemskt, så man behöver en enkel förklaringsmodell, för att hitta någon slags logik i det som egentligen känns otänkbart. Då blir det ett "vi och dom" och många dras över samma kam. Men muslimer är inte mer ansvariga för ISIS dåd än vad kristna är för KKK:s stolliga påhitt.
  Jag tror precis som du att vi med förståelse för andra kommer långt. Och för att göra "dem" till "oss", så måste vi vara lyhörda, lyssna och försöka förstå.

  SvaraRadera
 3. Ett tänkvärt och bra skrivet inlägg. Efter terrorattackerna i Paris har ju hela världen reagerat och solidariskt ställt sig bakom Frankrike och för kärlek och förståelse, bland annat med att "klä" kända byggnadsverk i tricolorens färger och genom manifestationer. Det syns och uppmärksammas. 99 procent av världen vill inte ha hat och sådana vansinnesdåd. Alltså är det en enda futtig procent som ställer till det för oss andra. Vad vi som "gemene man" kan göra för att utrota denna minoritet vet jag inte. Den enda lösningen jag ser är att stornationerna inklusive Ryssland oskadliggör dessa radikalister en gång för alla.

  Vad gäller källkritik för vuxna så är den självklar för mig. Å än en gång ger jag mig själv en klapp på axeln att jag vågar vägra Facebook.

  SvaraRadera
 4. Mycket klokt inlägg!! Jag ser rött på alla som bara delar vadsomhelst hej vilt på Facebook!!

  SvaraRadera
 5. Suveränt bra skrivet.
  Och jag kan inte annat än att hålla med.
  Men visst är det otäckt hur "hat föder hat" och "våld föder våld"! När det istället borde vara värme och kärlek i denna mörka värld!
  Fortsatt fin kväll till dig!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Så bra inlägg och viktigt att lära våra barn att allt som står på internet inte är sant
  Och Att vi ska vara kritiska !!!
  Stor Kram Sanna

  SvaraRadera
 7. Jodå. Men vi är också många som är kloka och som är någon slags motvikt. Det är klart vi ska finnas i sociala medier. Också.

  SvaraRadera
 8. Om "folk" kunde inse att det är från terrorister som flyktingarna flyr? Att det är svenskar som reser för att strida med terrorister, inte terrorister som flyr till Sverige. Det finns så många där ute som inte tänker, eller som tänker annorlunda. Och vi måste ju lyssna på dem - inte säga till dem att de har fel. För vem säger att vi har rätt? Att vårt sätt är rätt?
  En av mina vänner skrev att godheten måste segra. - Vems godhet? frågade jag. En stor del av världen ser västvärlden som ond - inte god.

  Och källgranskning/självkritik är svårt - "folk" blir så himla kränkta så lätt.

  Men mest ont i magen får jag av höra en av västvärldens "goda" säga detta:
  http://edition.cnn.com/videos/world/2015/11/14/donald-trump-paris-attacks-guns-victims-sot.cnn/video/playlists/paris-shootings/

  SvaraRadera
 9. Det som händer runt omkring i världen är hemskt! Extremism finns i många former och i alla hörn av världen.....om man inser det kanske det kan vara en god grund att börja bygga på. Man kanske kunde försöka hitta ett sätt att förhindra själva extremismen innan den uppstår istället för att försöka utplåna dess olika ansikten när det redan är försent.

  SvaraRadera
 10. Vill nog funderar ett tag innan jag provtänker högt. Just är jag bara chockad och rädd.
  /Kiki

  SvaraRadera