söndag 27 december 2015

Simon vs the Homo Sapiens Agenda av Becky Albertalli
Svenska titel: ännu inte utgiven på Svenska
Originaltitel: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Författare: Becky Albertalli
Utgiven: 07-04-2015
Översättare: ännu inte utgiven på Svenska
Förlag: Penguin Books Ltd
ISBN: 9780141356099

Simon Spier is sixteen and trying to work out who he is - and what he's looking for. But when one of his emails to the very distracting Blue falls into the wrong hands, things get all kinds of complicated. Because, for Simon, falling for Blue is a big deal...It's a holy freaking huge awesome deal.

Det blir vanligare och vanligare med böcker med HBTQ-personer som huvudkaraktärer, men det är fortfarande ovanligt att boken är en vanlig bok, en bok om en person som är någonstans i HBTQ-spektret och har saker hända i hens liv. Det är fortfarande vanligast att böckerna är problemrelaterade, dvs. handlar om problem som personen har för att hen är HBTQ – vilket visar på vilket problem DET är.

Det här är en bok som, visserligen, innehåller problem – men detta för att det finns folk som beter sig … låt oss säga; inte helt ok, av olika anledningar (PK-poliser, vg. spy inte) - inte på grund av HBTQ-relaterat hat.

Kärlekshistorien är fin. Föräldrarna är nördiga men sköna. Syskonen är syskon och vänner är vänner – komplicerade personer i ungefär samma ålder.

Och den slutar bra :) Det gillar jag. Skarpt.

Den här boken får mig att tänka på Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe av Benjamin Alire Sáenz (som jag skrev om HÄR) – men den här är lättare, inte så full av minnesvärda citat.

Lättläst. Underhållande – inga underliggande, ångestladdade, psykologiska, dolda agendor.

Den här boken får en 4:a av 5 möjliga av mig – se mitt betygssystem lite längre ner i inlägget.

Du kan köpa den här, här eller här (just här extrapris i skrivande stund) på Engelska. Boken finns säkerligen på en massa andra ställen också förstås!
Man kan säkert låna den på biblioteken också!


2 kommentarer:

  1. Ser att det är Penguin som ger ut boken, vilket ju är nästan en garanti för att den är bra.

    Annars är jag inte så förtjust i att läsa "trendböcker". Som du själv skriver, så är det vanligare och vanligare med böcker med HBTQ-personer som huvudkaraktärer. Det gäller ju tv-serier och filmer också - minst ett gay par ska vara med...

    SvaraRadera
  2. Kul att det kommer bra ungdomsböcker med/om HBTQ!
    Gott slut!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...