söndag 20 december 2015

The Christmas Truce och Stilla Natt


Listen to a story by by Carol Ann Duffy - sprung from a true event
Läs om den spontana vapenvilan under fösta världskriget HÄR!
På julaftonen 1818 gick kantorn Franz Xaver Gruber till kyrkan för att inspektera orgeln inför nattens midnattsmässa. Han upptäckte då till sin förskräckelse att möss gnagt orgeln obrukbar. För att få råd gick han till sin vän Josef Mohr, skollärare. Denne hade en dikt liggande i sina gömmor som han menade kunde komma till användning i krissituationen som rådde. Diktens inledningsstrofer löd: "Stille Nact! Heilige Nacht! Alles schläft, einsam wacht". Raskt komponerade Gruber en melodi för gitarr till texten.
- Den här delen är historiskt bekräftad. Sedan finns det en legend som säger att Gruber komponerade på eftermiddagen i kyrkan med dörren öppen. När klockan slog sex var kyrkan redan full med folk som smugit sig in för att lyssna, berättar William Marschall.

Att "Stilla natt" på gitarr vid midnatt blev en succé är emellertid ett faktum och byborna lärde sig snabbt sången. En orgelbyggare kom senare till byn för att reparera orgeln. Han tog med sig sången till en annan by och hans fyra skönsjungande barn spred den vidare. ...

Stilla natt, heliga natt!
Allt är frid. Stjärnan blid
Skiner på barnet i stallets strå
Och de vakande fromma två.
Kristus till jorden är kommen.
Oss är en frälsare född.


Stora stund, heliga stund!
Änglars här slår sin rund
Kring de vaktande herdars hjord,
Rymden ljuder av glädjens ord.
Kristus till jorden är kommen,
Eder är frälsaren född.


Stilla natt, heliga natt!
Mörkret flyr, dagen gryr.
Räddningstimman för världen slår,
Nu begynner vårt jubelår.
Kristus till jorden är kommen.
Oss är en frälsare född.
4 kommentarer:

 1. Det var intressant att läsa hur "Stilla natt, heliga natt" kom till. Det finns ju knappast någon jullåt som är mera stämningsful tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Så roligt att få lära sig det här! Säger som BP - det är verkligen den sång jag förknippar mest med jul. Minns som barn hur Stilla natt spelades under juletid på grammofonen och kören sjöng på tyska. Kram och fin fjärde advent.

  SvaraRadera
 3. Jag är inte troende men älskar att sjunga psalmer och kristna sånger. De sitter i ryggmärgen. Gläns över sjö och strand är min favorit i juletid, och den brukade kjag sjunga som vaggvisa när ungarna var små...

  SvaraRadera
 4. Vacker berättelse.
  Älskar den sången på alla språk.
  /Kiki

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...