tisdag 3 januari 2017

Mitt Bokår 2016


Jag samlar min läsning på Goodreads. Jag skriver inga recensioner där – men håller reda på vad jag läst och vilket betyg jag gett det jag läst. Viktigt att komma ihåg; jag betygsätter det jag läser inte det författaren skrivit. Vad? Jo, det är skillnad. Att jag inte tycker om en bok eller inte förstår mig på den handlar ju om mig – inte författaren. Andra älskar säkert det jag inte gillar – så betygsättningen är väldigt ego. Helt klart bara mitt tyckande!


Så här ser en del av min statistik för 2016 ut på Goodreads:

Man skulle ju kunna tro att jag inte gjort annat än läst Harry Potter ;)


SÅ, här har jag valt ut 10 av böckerna jag läst under året. Tio böcker om fastnat lite extra av olika anledningar. Titel, författare - vad jag tänkte då + betyg och slutligen varför den lever kvar som en av de 10 bästa för 2016.

The Giver Quartet Omnibus - The Giver, Gathering Blue, Messenger, and Son av Lois Lowry
Vet ni, det är inte allt för ofta en serie håller kvalitet och stil genom flera böcker, utan att ens dippa någonstans – men den här gjorde det. Inte underligt att den ses som en klassiker! En klar 5:a

Lite fusk här, alltså. Om man inte läser den här serien som omnibus så är det ju egentligen 4 böcker. Här räknar jag den som en så jag kan välja nio till. Man får inte vara dum.

Lois Lowry skriver böcker vars känsla jag tycker om. De gör mig eftertänksam och får mig att sakta ner när jag läser. Klokhet och omsorg om karaktärerna får mig att ta dem till mig.

The long way to a small angry planet av Becky Chambers
En av de bästa Science-Fiction jag läst. Som en fan av den gamla serien Firefly måste jag säga att samma känsla infann sig här – men positivare. Mindre prestige bland karaktärerna, mer vänskap och lojalitet (trots att Firefly verkligen handlar om lojalitet). En klar 5:a

Känslan av välbefinnande stannade kvar i mig kring den här berättelsen och jag såg fram emot att läsa del två (samma värld, annan historia) – och jag blev inte besviken (se längre ner i listan).

Klassas som Science-Fiction Opera, eller Space Opera (Rymdopera) - men Becky Chambers böcker har en alldeles känsla inom genren … ja, samma som Hos Lowry egentligen; omsorg om karaktärerna och klokhet.

George av Alex Gino
Det här är en bok om George. Hon är flicka. Men det är det ingen annan som vet – och det är svårt.
En riktigt bra bok om en person vars könsidentitet inte stämmer överens med kroppens kön. Lärde mig mycket om mig själv – inte minst om hur jag/vi använder uttryck som faktiskt sätter människor i fack de inte alls vill vara i. Det är, till exempel, inte alls nödvändigt att tala om för någon som ser ut som en pojke att de kommer bli en bra man en dag - man kan faktiskt säga att de kommer bli en bra vuxen.
Skriven för yngre – men minst lika bra för alla åldrar! Lärorik. En 4:a


Det den här boken väckte i mig har stannat vaket. Jag försöker verkligen att prata med barn som barn, inte som pojkar och flickor – och gåvor, kort och annat hålls könlöst. Jag trodde jag var bra på det innan – men, jag kunde bättre – och kan säkert ännu bättre. Inget går förlorat, men någon kanske mår bättre av att jag gör mitt bästa att inte kategorisera. Vi är ju personer, individer, innan vi är vårt kön. Viktigt!


The Chimes av Anna Smaill
En helt galen story som fångar och håller fast. Världen där musik styr och alla ”hypnotiseras” med klockspel för att aldrig komma ihåg mer än en dag i taget är både skrämmande och fascinerande. Kanske lite rörig ibland – och definitivt lite för snabb på slutet – men bra. Borde kanske bara ge den en 4:a med tanke på vad jag just skrev – men den lever, trots det kvar i mig, så det får bli en 5:a

Den här storyn lever kvar i mig som en av de skönaste världarna jag besökt i bokväg i år. Inte för att den var felfri eller idyllisk – utan för att den var så annorlunda från allt jag läst tidigare. Skönt med nytt – nytt som funderar i en bok!

Uprooted av Naomi Novik
Om den här kan man läsa gott och dåligt. Ingen verkar tycka att den är ”sådär”, utan det är antingen eller. Jag gillade den. Skarpt. Månadens bästa läsupplevelse. En 5:a

”Saga i modern” tappning. Ännu ett besök i en värld där jag trivdes med att se mig omkring.

Royal Assassin (Farseer Trilogy, #2) av Robin Hobb
Om den här skrev jag, bland annat: Hobbs böcker skyndar man inte på. Gott. Men passar inte alla humör. Fantasy av hög klass. Inget för nybörjare. Gav en smakbit ur den HÄR! Ser framemot sista delen (även den lång: 838 sidor)! Det blir något för semestern. En 4:a

Det här var del två och jag ser fortfarande fram emot del 2 – men den har så väldigt mycket mer att berätta att den verkligen kan jämföras med en tegelsten. På sätt och vis längtar jag tillbaka till den här världen för att se hur det går – samtidigt vet jag att jag måste stanna där så länge att jag drar mig lite för det.

EN sak är säker. Hon kan verkligen fängsla en med sitt berättande, Robin Hobb.

The Word for World is Forest av Ursula K. Le Guin
Den bästa boken den här månaden. En jobbig, bra bok som tog mycket av min tankekraft och skakade om mina känslor. Läste kortare bitar i taget - var tvungen att lägga ifrån mig den mellan varven och låta det jag läst sjunka in och sjunka undan. En inte helt behaglig berättelse – men åh så bra! Skrev en smakbit om den HÄR! En klar 5:a

Den här åter kommer jag till mellan varven. Tankemässigt. Jobbig. Bra. Jobbig … Fick mig att tänka. Det gillar jag. Måste allt, helt klart, läsas om!

There is no dog av Meg Rosoff
Berättelsen om gud. Om gud hade varit en tonårs-son i en skruvad universum-familj befolkade av varelser med alla mänskliga fel och brister. En kul ”what-if” som visar varför det är bra att det är som det är – vi hade inte velat ha det perfekt. Vad är skönheten i det? En 4:a

Kanske för att jag lite nu och då brottas med min egen gudsbild och med andras - oavsett – så var det här en skön bild av hur det skulle kunna vara – men inte är (kanske?) – och det var så skönt med en litterär gudsbild som inte alls passade in i en box eller ram.

Nu och då återkommer jag till det (för mig) tydliga budskapet att vi inte alls skulle vilja ha det perfekt hela tiden - hur tråkigt att det inte blivit – men om vi ändå kunde ha lite mer tålamod och förståelse … vilken skillnad det skulle kunna göra!

A Summer to Die av Lois Lowry
En vacker berättelse om döden, livet och allt som rör sig däremellan – i en liten familj med grannar I en by, en sommar. En berättelse att läsa om. En 5:a

En enkel berättelse om livet. En berättelse som talar om hur naturlig döden är. Sorglig. Hjärtkrossande. Men också vardagligt naturlig.
En fin påminnelse som jag lyssnade till men kommer vilja läsa i bokform.

A closed and common orbit av Becky Chambers
Den här skrev jag om alldeles nyligen HÄR! En 5:a

Här är den. Del två av The long way to a small angry planet! Så bra. Så, SÅ, bra. Helt i stil och ändå inte samma samma så det blev tråkigt! Ser fram emot mer i samma värld av samma författare!


Omslagen då? Här är mina tio favoriter från böcker jag läst under 2016. 
Mest gillar jag dem nog faktiskt för att de faktiskt har med storyn att göra.Nytt år, nya böcker!

Kanske skulle jag försöka recensera mer ... men så tänker jag varje år, och så springer tiden ifrån mig. Det blir som det blir med det helt enkelt - vi får se!


4 kommentarer:

 1. Bra jobbat! Betygsättning och recensioner är väl alltid subjektiva eller... Såklart är det dina tankar som gäller där.

  Då du läst så många Harry Potter är jag aningen förvånad att ingen av böckerna hamnar på din favolista.

  Omslagen är förvånansvärt "gammalmodiga" tycker jag (undantag Furiously happy), men jag håller med dig att de ska "spegla" bokens innehåll.

  SvaraRadera
 2. Jag använder också Goodreads men är inte uppe i din kvantitet. Klarade dock mitt mål som var 20 böcker och mitt mål för 2017 är 22. Lycka till med ditt nya bokår!

  SvaraRadera
 3. Så mycket böcker…ja jag tycker du ska recensera mer.
  En fråga, du tipsade om en bok, för ett bra tag sedan, som bygger lite på sagan om snöflickan. – Ett barnlöst par flyttar till Alaska för att där bygga sig en ny framtid, i snöig kväll skapar de en snöflicka och hon får liv…..vet du vad boken heter?
  Jag började läsa den men hann aldrig läsa den klar innan den skull tillbaka till biblioteket och jag gillade den så och vill försöka få den färdigläst.
  /Kiki

  SvaraRadera
 4. Gillar det du skriver i början, att du betygssätter det du läst inte författaren. Satte ord på hur jag tänker när jag ger låga betyg till böcker som jag förstår är bra, men som jag inte tycker om...

  Börjar le när jag ser omslaget till Furiously Happy - vilken härlig bild! The Giver tyckte jag om, men var besviken på fortsättningen. The Long Way to a Small Angry Planet skriver jag upp :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...