fredag 6 januari 2017

"You have arrived at your destination!"


Idag är det trettondedag jul och husets julkrubba får så äntligen sällskap av de tre vise männen. SÅ HÄR ser det ut hos mig (minus sjalen - men jag tänkte att ni inte ville se alla mina olästa böcker som bakgrund)!

De följde tecken och sin egen övertygelse...  Inget bekräftat, inga garantier. Tre personer gav sig av från tre olika världsdelar och färdades ensamma med sin dyrbara gåvor - av ren övertygelse. Någon stans strålade de samman (vilket med alla säkerhet gjorde det vägen kortare, säkrare och väldigt mycket trevligare).
De stannade inte kvar. De försökte inte få barnet med sig. De gav inga direktiv. De bara bekräftade för sig själva att hoppet de behövde var kommet - och så reste de hem igen. Inget kontrollbehov där inte :) Kanske kan man låta det inspirera även idag!


Så, nu är de, enligt tradition, äntligen framme!

Med anledning av dagen kom jag på att jag faktiskt fotat de Tre Vise Männen när vi var i London och gick, nästan en hel dag, i Londons National Gallery (gratis, luftkonditionerat och fyllt med konstskatter)
Just den här tavlan, målad av Giorgione, med de vise männen är målad på 1500-talet. Kolla färgerna (så gott de nu visar sig i foton - det var något helt enastående "live")!

The Adoration of the Kings 1506-7, Giorgione
Det tre vise männen målas oftast, av tradition, som en ung, en medelålders och en gammal (en av dem brukar också vara mörkhyad - men inte i den här tavlan).
I folkliga traditioner kallas de tre vise männen Kaspar, Melchior och Baltasar och representerar världsdelarna Europa, Afrika och Asien. Den traditionen startades inte förrän på 900-talet.

Svenska kyrkans sida kan man läsa mer om Trettondedag Jul och även finna länkar till dagens bibeltexter om man är nyfiken på vad det står i bibeln - mycket av det vi "vet" är tradition, inte fakta!

Hade de haft GPS är det idag de hade fått höra det efterlängtade: "You have arrived at your destination!" Vi vet ju hur skönt det kan vara!  Hoppas ni hjälper till att fira deras framkomst med en riktigt skön dag. 

7 kommentarer:

 1. Din krubba är verkligen söt, betydligt roligare att titta på än tavlan, trots killen med hatt och den fina limegröna kappan;-)

  I Spanien firar man faktiskt "julafton" just idag. Det är på trettondagens morgon barnen får sina presenter. Kvällen innan är det jättelånga processioner (med olika utföranden av de tre visa männen) som hålls i stort sett i alla städer.

  SvaraRadera
 2. Intressant Eva!Kollade in din krubba hemma hos också! Färgerna i tavlan du visar är fina. Du fick en moderna knorr på det där med GPS :-)
  Fortsatt trevlig helg till dig!

  SvaraRadera
 3. Att navigera efter stjärnan är häftigare än GPS!

  SvaraRadera
 4. Håller med Gärdsmygen! Men det är intressant med de där vise männen som ingen vet som ingen vet hur många de var eller på vilket sätt de var visa! Söt krubba du har.

  SvaraRadera
 5. När jag gick in o kollade DIN krubba så kom jag att tänka om du lät de vise männen sakta förflytta sig närmare krubban för varje dag. De kunde ju få starta i varsitt rum, o sammanstråla i hallen kanske o sen tillsammans komma närmare o närmare.

  Haha sorry för min lekfulla humor.

  SvaraRadera
 6. Lite av det kände jag till och lite nytt fick jag lära mig. Tack för det! Många glömmer lätt varför vi firar jul och de andra högtiderna. Nu för tiden är det mesta kommers och prylar... Vi har alltid tagit med barnen på julkrubba på julafton och det har de gillat. Nu är de stora och väljer själva och dottern och hennes familj valde julottan i år.
  Kanske borde hoppa på Sannas utmaning. Ska fundera på det. Ha det fint! Kram

  SvaraRadera
 7. Tack för ett intressant inlägg med en humoristisk twist på slutet :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...