fredag 10 februari 2012

Ädelmod


Ädelmod är det finaste jag vet.

Ädelmod har synonymer:
storsinthet, ridderlighet, högsinthet, ädelt sinnelag, gott hjärta, offervilja, generositet, givmildhet

Andra människors Ädelmod rör mig till tårar!

Ädelmod sätter inte sig själv främst, ser inte egen vinning, bär endast kärlek med sig och vill det som är rätt, även när det gör ont.

Jag önskar dig ädelmod. Må du omringas av det och må du hitta ditt eget.
6 kommentarer:

 1. Ibland får jag "en släng av det", fast då känner jag mig god/ädel, och då är man det inte, eller? jag menar, då har man besudlat gärningen, genom att känna sig duktig och ädel, så får man ju en vinning av sin handling, och det är ju inte edelt...

  I vilket fall så önskar jag dig en toppenbra fredag och en finfin helg, HELT utan att ha några baktanker! DET var älelt, eller? ;)
  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att göra saker medveten om att de är goda gör dem inte sämre :-) Jag tror att det är när man gör de för att de som man gör det goda för SKA BLI TACKSAM som det är dåligt. Men att göra något man själv blir glad av, och andra också, på köpet, det är väl bara härligt! :-)
   Önskar dig en skön helg också! :-) Kram

   Radera
 2. Ädelmod bygger väl på egoism!?
  JAG mår bra när mitt agerande på något sätt hjälper andra och därmed skapar en positiv anda.
  Ädelmod behövs, men!! är det gångbart i dag? i vår giriga, egoistiska värld?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ädelmod bygger inte på egoism. Ädelmod ses av andra. Är det nu så att den ädelmodige mår bra av vad h*n gjorde så gör väl inte det att det som gjordes blir mindre gott, mindre värt? Så länge h*n inte gör det goda FÖR ATT den andre ska bli tacksam så är det goda bara gott, tänker jag.
   Det som ÄR gott är väl alltid gångbart? Världen blir en läskig plats om vi primärt ifrågasätter allt gott.

   Radera
  2. I mångt och mycket ÄR världen en läskig plats - för väldigt många människor (och andra levande varelser).
   Vi hade inte överlevt som art om inte ädelmod/godhet fanns.

   Jag ifrågasätter inte ädelmodet/det goda - jag ifrågasatte om det ädelmodiga/goda är gångbart idag.

   Väljer vi "storsinthet, ridderlighet, högsinthet, ädelt sinnelag, gott hjärta, offervilja, generositet, givmildhet" när vi nästan dagligdags ställs inför valet godhet/ondska?
   Om vi gjort det hade världen inte sett ut som den gör i dag.

   Om en människa är uppväxt med kärlek och trygghet väljs ofta godhet som en självklarhet.
   När så inte är fallet blir ofta "ondskan" ett förstaval. Det behöver inte vara hemskheter som massmord - det kan vara små "enkla" val där egot tagit över och styr ens agerande.
   Det kan vara tjejen som vill ha sexigt plutande läppar - därmed stödjer hon företaget som "producerar" tuppkammar enbart i syfte att tillverka den medicinska lösning som sprutas in.
   Det kan vara aktieägaren som inte bryr sig om arbetarens arbetsvillkor på andra sidan jordklotet. Han/hon skulle aldrig själv kunna tänka sig att arbeta under sådana förhållande.
   Det kan vara valet av kött till middagen. Nej - djur ska inte plågas - ändå köps det billigaste köttet som är producerat under vedervärdiga förhållande - för det blir mer pengar över till Thailandresan.

   Din vision är "ädelmodig" men när jag tittar ut över världen ser jag något helt annat bakom nästan varje gathörn.
   Jag önskar att ädelmod var ledstjärna i människors val!

   Radera
  3. Jo, jag förstår nog, tror jag, vad du menar. Och jag ser också det du ser. Men jag tror ändå att det goda, ädelmodet/modet/godheten/viljan att göra rätt, finns, men det är inte lika högljutt som "ondskan".
   Alla gör vi fel val ibland, det betyder inte att vi gör allt fel alltid. Vi gör goda val också och jag tror att vi måste lyfta dem mer, inte låta det negativa slå ut ALLT positivt. Livet är inte svart ELLER vitt.
   Med alla krav som vi lägger på varandra är det lätt att bli synisk och känna att det är lättare att hänga med på de dåliga valen än att göra det som är rätt. För när jag gör rätt så ses det ju ner på i alla fall (”du ska inte tro att du är något”).
   Jag tror att vi alla kan se det jag ser/vill se, men vi måste LÄRA OSS att se det. Våra "ögon" är så inställda på allt negativt att vi inte ser det positiva. Men det finns!
   Jag delar din önskan, men vill tillägga att jag inte tror att loppet är kört när vi gör fel, så länge vi inte gör medvetet fel hela tiden.
   "Mod är inte alltid högröstat. Ibland är modet den stilla röst som vid slutet av dagen viskar: "Jag försöker igen imorgon." "
   Oh, vilket superviktigt ämne det här är OCH vad svårt det är att få fram det man vill säga i den här formen av kommunikation. Jag vill väga varje ord på guldvåg, för det är så lätt att det blir fel …

   Radera