onsdag 7 september 2016

Böcker lästa i augusti


Magikernas Kung (Magikerna #2) av Lev Grossman
Öm första boken skrev jag: ” … knutet till en barnboksvärld som är på gränsen till infantil och inte tilltalar mig ett dugg. Frustrerande och intressant. Tråkig men bra.” Den fick en 3:a
Den här hade jag kunnat tänka mig att ge 3,5 … men med min logik så blir det ju en 3:a till, ändå. Den här var strået vassare än ettan. Storyn om magikernas utveckling och jakt på ett land bortom vårt mognar och karaktärerna växer till sig … men ändå … något fattas.

Finns på svenska & på engelskaMagikernas Land (Magikerna #3) av Lev Grossman
Sista boken i trilogin. Äntligen en 4:a. Gillade att mognaden gått framåt och, samtidigt, hade nog jag kanske vant mig vid sagovärldens stora del i berättelsen … även om den skavde lite ännu. Det blir ingen favoritserie – men, jag kommer nog minnas att jag läst den.
Finns på svenska & på engelskaAv skuggor märkt av Marianne Cedervall
Nu var det dags att läsa en svensk deckare a la mysvariant – lite i stilen av engelska Morden i Midsomer eller Agatha Christie (om ej så sofistikerat och klurigt). Det var lite feel good bland alla morden och jag blev underhållen sida efter sida. Gotland. Litet samhälle. Amatördetektiven slår sig ihop med en pensionerad professionell detektiv och undersökningarna, med felsteg, driver berättelsen framåt.
En efterföljare har redan kommit – men ännu inte som pocket– en som jag faktiskt kan tänka mig att läsa: Låt det som varit vila.
Den här får en 4:a
ADLIBRIS


Oryx & Crake (MaddAddam #1) av Margaret Atwood
Äntligen har jag börjat på Atwoods MaddAddam-trilogi. Jag både gillar och blir frustrerad över att jag måste klura så mycket själv när jag läser. Egentligen gillar jag det bara … men så är man lite lat – egentligen. Post-dystopisk. Eller, ja, världen gick nästan under. Är nu Snowman själv på jorden med den Crakes barn. Intrigen tjocknar genom boken och nu måste jag bara läsa de andra två.
En 4:a till den här!
Finns på svenska & på engelskaGilead (Gilead #1) av Marilynne Robinson
Den här hade jag också velat läsa länge innan jag nu äntligen kom till skott. Den tog lång tid att läsa för den är ett ensidigt samtal. Den kräver nästan att man läser den i samtalstakt. Jag gillar det, samtidigt som jag lever i en snabb värld och, varje gång det händer, måste vänja mig vid att sakta ner. Nyttigt. Skönt. En 4:a
Finns på svenska & på engelskaHon bad om det av Louise O’Neill
Den här hade jag problem med. Boken handlar om en tjej som blir utnyttjad sexuellt av en kille i hennes ålder, medan hon är full – och bilderna hamnar på internet. Skammen har en stor roll i boken.
Jag gillar inte tjejen – hennes beteende och råa, nonchalanta ton. Hon är inte en karaktär som man tar till sitt hjärta. Men det som händer henne får inte hända någon. Där är läxan. Inte ens en hemsk människa ska utsättas för det hon utsattes för. Det är inte värre om det händer någon man gillar. Det är lika hemskt.
En 4:a för att den fick mig att tänka över mina egna reaktioner kring sådant jag läser om andra.
Finns på svenska & på engelskaHarry Potter and the Cursed Child - Parts One and Two (Harry Potter #8) av J.K. Rowling, Jack Thorne and John Tiffany
Ah! Så läste jag den, äntligen. Den omtalade.
25:e & 26:e augusti skulle jag ju se pjäsen på Palace Theatre I London så jag undvek att läsa mer om den än jag behövde – jag undvek spoilers och lovad mig själv att köpa teatern i bokform I Foyles bokhandel som souvenir från London-besöket och läsa den efter jag sett teatern. Så det gjorde jag. Jag läste del akt ett och två efter första teaterkvällen och akt 3 och 4 efter sista.
Nu sitter jag här med en blandad upplevelse då boken och teatern kompletterade varandra i mitt huvud – den totala känslan för berättelsen är bra. Men om jag bara sett teatern? Om jag bara läst pjäsen? Jag vet inte – och jag är glad att jag inte behöver veta det – för jag är nöjd såhär och önskar att alla kunde göra den här kombon.
Berättelsen har svackor och det finns bitar jag undrar över och skulle vilja ifrågasätta, precis som andra gjort, men jag ger den totala upplevelsen en 4:a – och således får även boken en 4:a.
Finns på svenska & på engelska

Man kan säkert låna den på biblioteken också.
6 kommentarer:

 1. Vad du hunnit med!
  Av skuggor märkt, verkar något för mej.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 2. Oj så många böcker du hunnit läsa. Du är riktigt snabb. Hinner jag med en bok varje månad är jag glad :)

  SvaraRadera
 3. Alltså vad gäller antalet böcker så "slog" jag dig under augusti månad. Bara en sådan sak;-)

  Harry Potter and the Cursed Child - ja, jag såg ju inte teaterpjäsen så jag kan ju bara uttala mig om boken, som jag var besviken på. Tror din kombo var perfekt!

  SvaraRadera
 4. Jag blir lika imponerad varje gång då jag ser mängden böcker du läser. Böcker kan verkligen inspirera. :-)

  SvaraRadera
 5. Spännande bokmånad! "Hon bad om det" har jag liggande här och skall läsa snart. Jag förstår att tankeställaren man får blir starkare med en person som brottsoffer som man inte automatiskt tycker om.

  SvaraRadera
 6. Oryx och Krake har jag velat läsa "hur länge som helst" (sedan Tjänsteflickans berättelse). Vet inte varför jag drar mig för att börja...

  Tyckte inte jättemycket om Harry Potter-boken, men hade gärna sett den på teater.

  SvaraRadera