lördag 9 mars 2019

Fem en fredag (på en lördag) v.10: Ursäkter


Så är det fredag igen och dags för utmaningen på bloggen Elisamatilda (awkward introvert) som kallas "Fem en fredag".

Den här fredagen undrar Elisa:

 1. Vad hade du för ursäkt sist du hoppade över ett socialt sammanhang?
 2. Vad var din ursäkt senaste gången du kom sent till någonting?
 3. Vad är något du önskar du kunde bli ursäktad från just nu?
 4. Vilken ursäkt har någon gett dig på sistone?
 5. Vilken är den sämsta ursäkten du använt dig av i någon situation?


Vad hade du för ursäkt sist du hoppade över ett socialt sammanhang?

Jobb. Det är oftast jobb. Men ursäkt? Det var en riktig anledning! 😉 Jag kan ju, som vanligt, inte låta bli att problematisera över definitionen av ordet. 

Läste synonymer: förlåtelse, tillgift, eftergift, överseende; försvar, skäl, förevändning, alibi, undanflykt, urskuldan, undskyllan - och tycker att ursäkt mest verkar betyda någon sorts "skyla över/skylla ifrån sig"?


Vad var din ursäkt senaste gången du kom sent till någonting?

Kan inte minnas senast jag var sen till något. Är jag sen beror det oftast på någon som ska med mig ;) Ingen nämnd!


Vad är något du önskar du kunde bli ursäktad från just nu?

Inget jag kan komma på just nu. Eller ... en del diskussioner på jobbets APT kanske ;)


Vilken ursäkt har någon gett dig på sistone?

Någon som inte kunde komma hem till oss p.g.a. av sjukdom. Men, återigen, så var det ju, märk väl, en faktisk anledning! 


Vilken är den sämsta ursäkten du använt dig av i någon situation?

Minns att jag låtsades behöva åka tidigt för att hämta någon för att kunna lämna en diskussionsgrupp där jag inte orkade ta i deras högst rasistiska åsikter ... Det var fegt, och jag skäms fortfarande för att jag tog den lätta utvägen - det går emot allt jag står för! DET kommer jag inte göra om!4 kommentarer:

 1. Även idag småler jag lite. Nej, du kan inte låta bli problematisera över definitionen av ursäkt, hade förväntat mig det;-)
  Nu kollade jag inte synonymer, men jag förknippar ursäkt inte med skylla ifrån sig. Man kan väl även ursäkta sig när faktiska anledningar är orsaken att inte kunna komma/möta upp med mera. Det är väl vanlig artighet skulle jag säga.

  SvaraRadera
 2. Haha ja du APT! Jag satt och pratade med min mamma i telefonen om just APT och hur onödigt det känns ofta. Jag har fortfarande inte efter 7 år arbetslivet förstått syftet med APT. Eller jo jag förstår varför lagar och liknade, MEN jag ser inget syfte med att ha ett möte där alla ska komma till tals och det ändå är samma människor som håller låda varje möte.

  SvaraRadera
 3. Gillar att du problematiserar över definitionen. Det är lite tjusningen tycker jag och min mening, att få tolka frågorna lite som man vill. :)

  SvaraRadera
 4. Hmmm, jag tänker nog som BP. Känner inte att ursäkt enbart är att skylla ifrån sig. Måste nog också kika på synonymer.

  SvaraRadera