fredag 5 januari 2018

Läst: # me too : 100 berättelser och 10 frågor som behöver besvarasDessa hundra berättelser lämnar ingen oberörd och visar tydligt hur viktigt det är att bryta tystnadskulturen.

Här finns också svaren på brännande frågor; varför har inte fler män sagt ifrån? Ska man alltid polisanmäla? Och vad är chefens ansvar?
Strax innan jul fick jag och en mängd personer som jobbar i svenska kyrkan i det här området ett långt sms från någon knäppgök om … ja, det var rasistiskt. Det handlade i huvudsak om våldtäkter, och om hur prästerna ska gå ut med varning till kvinnorna om att de ska skydda sig.
I en rad stod det så här: ”Kanske bäst att säga att det gäller alla kvinnor så inte de äldre blir ledsna att de inte är påtänkta för våldtäkter.”
!!! Våldtäkter är alltså, ändå, ok? Och, egentligen, en komplimang? Men det är bara svenska män som ska få utföra våldtäckter på svenska kvinnor? Och de äldre ska inte vara ledsna för att de inte längre attraherar?

Det finns så mycket i bara det här ovan att reagera på att man blir handlingsförlamad. 

Att historierna som kommer fram i #metoo är många förvånar inte alls. Eller, de förvånar inte kvinnor alls, även om inte ens alla kvinnor är beredda att erkänna det.

Den här boken behövs. Det är inte rolig läsning. Nyttig. Men inte rolig. Det går inte annat än att ge en 5:a i betyg – för modet hos de kvinnor som berättar och för förlaget som ger ut den! Nu får det inte bli en tystnadskultur av det här igen.

#metoo

Man kan säkert låna den på biblioteken också.

3 kommentarer:

 1. Det var snabba ryck både av författaren (en man) och förlaget. Vet ju av erfarenhet hur lång tid det vanligtvis tar att få en bok publicerad - från det att förlaget får ett manus alltså.
  En fråga har jag också ställt mig - varför har inte fler män sagt ifrån och framförallt inte "kommit ut" i #metoo kampanjen.
  Är nästan säker på att kampanjen har en "revolutionerande" effekt, speciellt för den yngre generationen, som troligen inte håller tyst i decennier.

  SvaraRadera
 2. Oj, den måste man nästan köpa... tack för tips!

  SvaraRadera
 3. Vissa män biter genast sig själva i svansen (eller var de nu biter sig) - att de inte inser vad de egentligen gör? All styrka till de kvinnor som håll tyst och nu äntligen vågar berätta.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...