måndag 8 januari 2018

Läst: Ordet är fritt: men behöver du säga allt du tänker? av Statens medieråd, Kartago


Samtalstonen på nätet har eskalerat. Dagligen utdelas hot och kränkningar som utanför internet vore otänkbara. Plötsligt har så mycket blivit accepterat som annars inte är det, toleranströskeln har blivit märkligt låg; att kränka, förnedra och att lämna ut personliga detaljer. När kvinnor är måltavla blir hoten av sexuell natur, oavsett ämne. Hora, subba, slampa – ord som blivit vardag för många unga kvinnor. Det är dags att fundera över hur vi talar till varandra på nätet och vilka konsekvenserna blir. Här samsas berättelser ur verkliga livet med strategier och fakta kring vad lagen säger. Allt i serieform varvat med korta texter. Ett sätt att förändra attityder, med en käftsmäll och med humor.


Omslaget pryds av handbollsspelaren Linnéa Claeson, tecknad av serietecknaren Johan Unenge, som också skildrar varför hon tagit upp kampen mot näthatarna.

De serietecknare och författare som medverkar i boken är:
Nina Hemmingsson, Johan Unenge, Frida Malmgren, Johan Wanloo, Freja Erixån, Stephanie Abdallah, Elin Lucassi, Lina Neidestam, Alexandra Pascalidou, Ola Larsmo, Ester Eriksson och Martin Kellerman.


Den här boken hittade jag av ren tur och flax i den  lokala bokhandeln (SÅ fint att bo i en stad igen - om än en liten stad). Ingenstans har jag sett eller hört om den tidigare. Underligt! Den borde verkligen vara en av de mest kända böckerna i Sverige i dessa tider. En bok om näthat. Om varför och hur och vad vi behöver göra åt det. 

Härom dagen gav jag en smakbit ur den: HÄR!

En klar 5:a – helt enkelt för att den finns och gör det på ett så genomtänkt och klokt sätt! Den här är värd att sprida bland vänner och bekanta – och varför inte en näthatare eller två!


Hos Statens medieråd kan du ladda ner hela boken HÄR! Gör det! Sprid den!

För den som vill finns där även en lärarhandledning!Man kan säkert låna den på biblioteken också.
4 kommentarer:

 1. Väldigt viktigt det du skriver. Alltför många gömmer sig bakom en skärm och skulle troligen aldrig säga något motsvarande om de stod ansikte mot ansikte med någon. Det kommer ju nya lagar nu i vår om just beteendet på internet och vad som är acceptabelt. Men viktigt är att vi alla tar vår del av "kakan"och bekämpar det vi kan.
  Tack för dina fina tips och här skall det laddas och spridas.

  SvaraRadera
 2. Gör regelbundna besök hos Akademibokhandeln i mitt centrum, där jag borde ha uppmärksammat boken. Men där har jag faktiskt inte sett den. Synd.
  Ska nog sprida den på bloggen på onsdag - om jag inte glömmer det. Påminn mig annars:-)

  SvaraRadera
 3. Ett ämne som tåls att vända ut och in på och aldrig accepteras.
  Jag brukar säga att man ska vara försiktig med att säga sin sanning, för har tyvärr erfarenhet där sanningen är en åsikt som baseras på den egna uppfattningen och inte fakta. Tack för ett bra inlägg och boktips

  SvaraRadera
 4. Har hört om den, förmodligen hos Linnea Claeson, men ska genast ladda ner den!

  SvaraRadera