tisdag 2 januari 2018

Läst: Artemis av Andy Weir


Ever had a bad day? Try having one on the moon...
WELCOME TO ARTEMIS. The first city on the moon. Population 2,000. Mostly tourists. Some criminals.
Jazz Bashara is a criminal. She lives in a poor area of Artemis and subsidises her work as a porter with smuggling contraband onto the moon. But it’s not enough.
So when she’s offered the chance to make a lot of money she jumps at it. But though planning a crime in 1/6th gravity may be more fun, it’s a lot more dangerous…

Det här är samma författare som till boken Mars – en bok som även blev film. Den boken (och filmen) skrev jag om HÄR, bland annat.

Artemis är i ungefär samma stil. Den är mer befolkad än Mars, men huvudkaraktären är minst lika färgstark. Vibbar av Rymdopera även om den inte helt platsar i kategorin (?).
Weirs huvudkaraktär, Jazz, och några av recensionerna på Goodreads får mig att fundera på det där med hur vi gärna gillar böcker där vi hittar karaktärer vi kan relatera till – och jag funderar på om det alltid är riktigt sant.
I Artemis är huvudpersonen en ohyfsad, envis, antisocial och hyperintelligent person som verkligen inte vill bli något stort, även om potentialen finns (kanske just för att det förväntas av henne) – på riktigt. Jazz är en småbrottslig smugglare med en önskan om att kunna betala tillbaka en skuld och kunna bo i en liten lägenhet med eget badrum och som därför ger sig på ett stort brottsligt uppdrag med bra betalt.

Full av tekniska och kemiska detaljer inom områden jag inte vet något om småskummade jag igenom vissa partier. Visst, man kan läsa dem också, och lära sig något nytt – men om det skulle gör att boken känns tråkig så är det bättre att ”skumläsa” … i min värld ;) för de delar som är bra ÄR bra :) och berättelsen är bra.

Jag gillar den och ger den en 4:a

Man kan säkert låna den på biblioteken också.5 kommentarer:

 1. 2000 invånare på hela månen och någon måste ha det dåligt... låter sorglig tycker jag...

  SvaraRadera
 2. Ser ut om en bok som skulle passa min man.

  PS. Läser just nu Malala, och jag vet precis vad du menar med skumläsa... DS.

  SvaraRadera
 3. Intressant, men troligen inget för mej. Har svårt för rymdgrejer, gillar deckare och historiska romaner bättre.
  Önskar dej en bra dag!

  SvaraRadera
 4. God fortsättning! Intressant men inte min typ av bok - ännu ialla fall ;)
  Det där med att betygsätta böcker tycker jag är så svårt. Ibland kan handlingen i en bok vara så bra och då får den högt betyg av mig. Ibland kan jag läsa en bok där jag fascineras över språket och hur välskriven den är, men ändå är inte handlingen så där uppslukande. Hur betygsätter jag den då? Kanske skulle man ha en skala för språk och skrivande och en för handling? Ah nej, världsliga problem men som slagit mig när jag betygsätter på Good reads för jag tycker inte alltid det känns rättvisande.

  SvaraRadera
 5. Hahaha, ja det låter ju verkligen som att du kan relatera till huvudpersonen :-D

  SvaraRadera