... eller? Ibland måste man få provtänka högt ... så att man vet vad man tänker, egentligen!
lördag 31 oktober 2015
torsdag 29 oktober 2015
Magiskt
http://www.harrypottertheplay.com/ |
Kl. 11 GMT igår släpptes biljetter för oss som var med på deras mejl-lista sedan tidigare. 3 minuter över (jag vet - men nöden har ingen lag) var jag inne ... som 16879:e i kön! Det tog två timmar - ca - men nu har jag biljetter för tre. :) Ingen dålig anledning att åka till London!
Pjäsen är en tvådelad episk saga som tar vid 19 år efter att den sista boken "Harry Potter och Dödsrelikerna" utspelades och en numera vuxen Harry och hans yngste son, Albus Severus (döpt efter Dumbledore och Snape) står i centrum.
Jag:
Alla omkring mig:
onsdag 28 oktober 2015
Behandla andra så som du själv vill bli behandlad
I måndags skrev jag i mitt tacksamhetsinlägg att jag är tacksam för ”diskussionen kring ’behandla andra som du själv vill bli behandlad” och fick i kommentarsfältet de här tre, ganska olika kommentarerna (vilket jag gillar):
” … jag hade gärna varit med i diskussionen om "behandla andra som du själv vill bli behandlad" för det är en diskussion jag har haft många gånger. När jag pratar intersektionalitet och normkritik är det lätt för dem jag pratar med att säga att de redan gör allt de ska, genom att behandla andra som de själva vill bli behandlade. Men jag hävdar att det är helt fel! Det är att anta att alla andra är exakt som mig, dvs. utgå från sig själv som norm. Du ska istället behandla andra som de vill bli behandlade, vilket kräver betydligt mer engagemang av dig!”
”… Jag håller med men första steget är nog att behandla andra som du själv vill, sedan kan man ta det ett steg längre och fundera över den andres önskan. Vikitgt! Alla vill inte ha det som jag!”
”Använder mej ofta av uttrycket "behandla andra som du vill bli behandlad själv". Jag tycker det gör mitt yrke som undersköterska enklare.”
Så nu har jag gått och funderat på vilken häftig diskussion vi skulle kunnat ha om det här. Vi skulle säkert blivit klokare allihop!
Nu skriver jag om det i stället – våra chanser att sitta ner och prata är ju lite mås, så att säga - mina tankar. Inte en tillrättavisning för någon. Det här är en provtänkar-blogg – det är klokt att komma ihåg det!
Den gyllene regeln finns i alla samhällen, i alla kulturer och i alla religioner. Kanske är den ordad lite olika, men andemeningen är alltid densamma. Det tål att tänka på. Man kan också fundera på varför det inte fungerar så full ut. Inte någonstans.
I bibeln står det på ett ställe så här: Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det ska ni göra för dem. (Matteus 7:12 - NT) Välkänt! Som en positiv peppning. Men det stå också så här: … som du har handlat mot andra, så ska du själv behandlas, dina gärningar skall drabba dig själv. (Obadja 1:15 - GT) Som en varning.
När vi pratade om det här i mina grupper (barn/ungdomar) frågade jag vad de tror att det betyder att vara mot andra som man vill att de ska vara mot en själv och fick då svaret att det betyder att om man är snäll mot andra är de snälla tillbaka. Logiskt. Men – nej. Det betyder det ju inte. Det är svårare än så. Mycket svårare.
Det betyder att jag ska bete mig emot andra så som jag vill att andra ska bete sig emot mig – hela tiden – oavsett HUR de beter sig. Det betyder att jag inte kan, om någon ger mig surt tillbaka, tänka att; jaha, skit i det då, det var sista gången jag var schysst mot dig – skyll dig själv.
Det betyder inte heller att jag ska låta bli att göra rätt i en situation för att någon kommer bli arg, även om jag baserar det på tanken att det vet jag för det hade jag blivit i den situationen – kanske är det så att om jag vet hur det är att vara i den situationen så brukar jag också göra fel (ex. ljuga/överdriva) – så kanske är det jag värnar mig för den egna läxan.
Det betyder att själv vara den omvärld man vill leva i. Svårt – i all sin enkelhet.
I den ena kommentaren, citerad ovan, vinklades det lite annorlunda. Du ska istället behandla andra som de vill bli behandlade, vilket kräver betydligt mer engagemang av dig– men jag håller inte helt med. Eller, det kanske jag gör, på sätt och vis:
Det här är svårt. Jag skulle själv vilja bli bemött med schyssthet, enkelt inlyssnande och medmänsklig värme. Det kan jag inte tänka mig att någon skulle protestera emot. Allt annat är ju personligheter – och där kan jag ju inte ge avkall på min egen. Då måste jag nog vara kameleont i alla mina möten med människor för att passa in i deras världsbild. Och; Hej kaklet!
Med det sagt menar jag inte heller att vi ska vara de där ”jag är då alltid ärlig”-människorna som med ”sanningen som skydd” vräker ut sig sina åsikter så det är elakt.
Jag tänker att det handlar mycket om oss själva. Om det hårda arbetet att låta andra vara sig själva utan att ge avkall på mitt eget jag. Jag tror att man måste tänka vi-känsla. Ingen kan älska/gilla/tycka om alla människor i världen – men vi kan acceptera och respektera. Människorna. Inte handlingarna alla gånger. Problemet är att vi känner och tycker alldeles för mycket för allt som händer, allt det som människor gör och säger, runt omkring oss och att vi inte lägger tillräckligt mycket tankekraft på varför vi själva reagerar som vi gör. Det är väldigt mänskligt. Men förändring är inte omöjligt – människan lever ju förändring. Varje dag.
Vi ser allt som händer omkring oss och förfäras många gånger. Men, vad gör vi för att göra världen bättre? Blir den bättre om vi blir som vår omgivning – för att de ska må bättre? Gör de verkligen det då? När mycket av det är så ont?
Det här ÄR verkligen inte enkelt ... eller så är det just det det är. Om jag utgår från att aldrig med vilja kränka (sen finns det de som kommer känna sig kränkta ändå – det är sorgligt men sant), att alltid svara på tilltal utifrån min vilja till positiva möten och inte bli som omgivningen om den inte bemöter mig på samma vis tillbaka – då har man kommit en lång väg.
Att bli arg behöver inte vara att ge avkall på den här livsregeln. Inte heller behöver att säga ifrån vara det. Det handlar inte heller om att bara vara snäll – ett ord vi våldfört oss på och som, för många, blivit synonymt med mesig.
Den här livsregeln handlar mer om hur vi själva gör och reagerar på vår omgivning än på hur omgivningen reagerar på oss. Den handlar om det egna ansvaret för hur vi själva beter oss.
Svårt i en värld där vår sociala överlevnad hänger på hur omtyckta vi är. Men fokus bör inte ligga på den andre på så vis att vi hela tiden fundera på hur den beter sig, vad den säger eller gör – utan hur vi reagerar på det och varför. Vad bidrar vi själva med i mötet med andra och vad kan vi göra för att göra det bästa av det.
Kanske handlar det om att säga ifrån – vilket säkert kommer få negativa reaktioner - men kanske behöver vi säga ifrån för att lagen ska följas – kanske är det för att personen stjäl, som vi säger ifrån. Eller, kanske stoppar vi mobbing – vilket antagligen kommer få mobbaren att känna sig kränkt - det gör inte mobbingen mindre fel, och vi ska, verkligen, sätta stopp för mobbing. Exemplen är många …
Idén är revolutionerande, än i dag – och svår – och det handlar om hårt arbete – tills det sitter - vilket i så fall skulle betyda att alla vi möter gör på samma vis, eller att vi har koll på alla personligheter i världen, snart 10 miljarder …
Jo, så det är nog något vi behöver jobba på hela livet.
Att vara människa bland människor.
Bara ifallatt lägger jag en länk här för att länka till sin egen blogg om någon av er prövar sina egna tankar. Inte för att det måste bli så – utan för att chansen ska finnas. Kommentarsfältet tar ju inte så långa funderingar som min ;) Öppen 10 dagar!
måndag 26 oktober 2015
Tacksamhet ... och ett bokcitat
Under den här bilden återkommer, varje måndag, det som förgyllt den gångna veckan.
Gör du något liknande? :) Länka gärna via InLinks nedan så vi kan hitta varandra!
Tillsammans gör vi vardagen ljusare!
4304 – 4329
Kyrkis-frukost m varma frallor
familjepizzor
tillbakablickar
diplomati
bokpaket
skolbesök
ljudbok under bilturer
film-tajm
kakor
min fina vattenflaska
stolt chokladutdelare i miniorerna
diskussionen kring ’behandla andra som du själv vill bli behandlad*
fin affisch, med ovan text, av engagerad junior
hjältedåd
närodlat kött
fina nötkreatur i hagen vid gården
nya köttkvarnen
solig höstdag
brandfilt
mintchocko
en hel em m bok i soffan
maskeradkalas
torra fina höstkvällar
prata med pappa
andras bröllopsplaner
kommande höstlovsvecka med brott i rutinerna
söndag 25 oktober 2015
En smakebit på søndag: Shades of Gray av Jasper Fforde
Mari på bloggen Flukten fra Virkeligheten hjälper oss, vanligtvis, att bjuda varandra på smakbitar ur de böcker vi läser just nu. Alltid kul att få lite boktips och lite försmak. Inga spoilers! Dagens samlade smakbitar finns hos Astrid Terese!
Goodreads sida f boken HÄR! |
En av mina favoritförfattare - Patrick Rothfuss - skrev då om den här boken, Nyanser av Grått utan Femtio, som lite motpol (det är INTE en parodi - den här skrev t.o.m. innan den omtalade serien böcker) och sedan dess har den dykt upp både lite här och var - så som saker och ting gör när man fått upp ögonen för dem - så nu är den i min ägo, och jag började på den igår.
Om boken kan man läsa:
Hundreds of years in the future, after the Something that Happened, the world is an alarmingly different place. Life is lived according to The Rulebook and social hierarchy is determined by your perception of colour. Eddie Russett is an above average Red who dreams of moving up the ladder by marriage to Constance Oxblood. Until he is sent to the Outer Fringes where he meets Jane - a lowly Grey with an uncontrollable temper and a desire to see him killed. For Eddie, it's love at first sight. But his infatuation will lead him to discover that all is not as it seems in a world where everything that looks black and white is really shades of grey ...If George Orwell had tripped over a paint pot or Douglas Adams favoured colour swatches instead of towels ...neither of them would have come up with anything as eccentrically brilliant as Shades of Grey.
Tre kapitel in och jag är fast - humorn är skönt knasig! Här kommer min smakbit:
The youthful stationmaster wore a Blue Spot on his uniform and remonstrated with the driver that the train was a minute late, and that he would have to file a report.
The driver retorted that since there could be no material differene between a train that arrived at a station and a station that arrived at a train, it was equally the staionmaster's fault.
The stationmaster replied that he could not be blamed, because he had no control over the speed of the station; to which the engine driver replied that the stationmaster could control its placement, and that if it were only a thousand yardscloser to Vermillion, the problem would be solved.
To this the stationmaster replied that if the driver didn't accept the lateness as his fault, he would move the station a thousand yards farther from Vermillion and make him not just late, but demeritably overdue.
lördag 24 oktober 2015
Space Invaders
När jag var i Rom hittade jag först den här:
… på en husvägg precis där vi bodde.
På en av våra guidade turer, en annan dag, hittade jag den här:
Så då blev ju frågan, naturligtvis; varför är Rom invaderat?
Vet ni vad det är för figurer? En del av er gör det i alla fall. Det är Space Invaders från ett arkadspel med samma namn.
Efterforskningar på nätet tog mig till det HÄR Instagram-kontot som ledde till DEN HÄR hemsidan där man kunde läsa DET HÄR:
What is the Space Invaders project about?
It is first of all about liberating Art from its usual alienators that museums or institutions can be. But it is also about freeing the Space Invaders from their video games TV screens and to bring them in our physical world. Everything started the day I decided to give a material appearance to pixelization through ceramic tiles. I first wanted to create a series of "canvases" but I soon realised that tiles were the perfect material to display these pieces directly on the walls. I then had the idea of deploying my creatures on the walls of Paris and soon after in cities around the globe. Each of these unique pieces become the fragment of a monumental installation.
Invader, som gör de här med hjälp av ett team okända människor, är en UFA, an Unidentified Free Artist, säger hen, och har hållit på med det här sedan 1998. Kul! Jag uppskattade den lilla extra kryddan som sökandet mina ögon gjorde, mer eller mindre medvetet, efter fler sådana små konstverk när jag var i Rom.
Det finns en karta som talar om var de här Space Invaders finns i världen … om du är nyfiken på att söka upp en, eller fler, själv J
fredag 23 oktober 2015
Han har verkligen en poäng
torsdag 22 oktober 2015
onsdag 21 oktober 2015
Idag får det här bli ...
... en stressfri zon att titta intill när det behövs!
Gud, ge mig sinnesro
att acceptera det jag inte kan förändra,
mod att förändra det jag kan
och förstånd att inse skillnaden.
Amen
måndag 19 oktober 2015
Tacksamhet ...
Under den här bilden återkommer, varje måndag, det som förgyllt den gångna veckan.
Gör du något liknande? :) Länka gärna via InLinks nedan så vi kan hitta varandra!
Tillsammans gör vi vardagen ljusare!
4280 – 4300
Nya färgpennor
över 1 t på SF-bokhandeln i Gbg
trevligt sällskaps på en dagstur
extra trevligt bemötande i butik
fysisk bokhandel v2
årliga personliga besiktningen gick bra
evolutionssnack
höstfärger
välbesökt veckomässa
fåglarna som börjar knacka på – service är tydligen inte bra här ;)
trevligt frukostmöte med storbesök
lunch ute = ingen disk
ostfralla
återvinning
lämna grejer till loppis
närodlat
björnbärs-té
storkok = många matlådor i frysen
timmar av bokläsning
laxnuggets, rökta x2
söndagsjobb med fina unga ledare
att vara skönt trött
tom tvättkorg
börja på ny bok
"The meaning of life is just to be alive. It is so plain and so obvious and so simple. And yet, everybody rushes around in a great panic as if it were necessary to achieve something beyond themselves." - Alan Watts
söndag 18 oktober 2015
Hållbar livsstil v.42
Igår såg vi ett program på TV där en av deltagarna berättade
om hur hon ärvt mammans livsfilosofi att man ska göra det bästa av sitt liv och
därmed leva varje dag till fullo – vilket innebar att hon hade sjutton järn i
elden och gillade utmaningar och när det hela tiden hände något.
Det skapade lite diskussion hemma i TV-soffan:
Varför är det så idag att ”göra det bästa med sitt liv” och ”leva
till fullo” är detsamma som att var engagerad i mängder av hobbys och sysslor,
gärna föreningar och klubbar eller välgörenheter? Nu menar jag inte att det är
dåligt att engagera sig på alla de sätt jag nämnt – absolut inte – men jag
undrar varför det bästa för någon inte kan vara det stillsamma? Eller, egentligen
undrar jag ju varför det inte är accepterat att det är det som är bäst för en
del av oss.
Mitt jobb innebär väldigt mycket interaktion med människor,
och det oftast i många långa timmar de dagar jag jobbar. Så när jag inte jobbar
väljer jag gärna att göra väldigt lite av det. En extrovert introvert, det är
jag det!
För egen del är det här inte ett problem. När folk undrar
vad jag gjort under helgen/semestern/ledigheten så svarar jag sant – vilket ofta
är; Ingenting speciellt – läst en bok, sett på film, gått en promenad. Allt det
ÄR ju något, men inte enligt den sociala normen (fy, vilket ord egentligen –
normen).
Men, säg nu att du är en person som verkligen köper att det som är att verkligen ”fånga dagen”, ”leva sitt liv/dagen till fullo”, är att göra saker hela tiden – fast du inte orkar - då är det här ju en riktigt jobbig fråga att få - för du kanske inte har gjort "tillräckligt".
Men, säg nu att du är en person som verkligen köper att det som är att verkligen ”fånga dagen”, ”leva sitt liv/dagen till fullo”, är att göra saker hela tiden – fast du inte orkar - då är det här ju en riktigt jobbig fråga att få - för du kanske inte har gjort "tillräckligt".
Då blir ju den här "fånga dagen- grejen" en enkel biljett rakt in i kaklet?
Ni vet det där ordet? Normen. Det är lätt att varje individ tror att de själva är normen som ska sättas på alla i omgivningen. Vilket många gör. Till kostnad av omgivningens hälsa, kanske.
Så nästa gång ni träffar på någon som gjort Ingenting när de
var lediga; säg inte saker som ”ja, man kan ju inte ha råd att göra något varje
ledighet kanske” eller ”ja, man måste kanske få vila ibland” eller ”mår ni bra”
eller ”själv var jag ute och sprang 7 Marathon och blablabla-gjorde-så-mycket-mer-än-du
så du kanske borde hänga med nästa gång istället för att göra Ingenting, man
måste ju leva, vet du”…
… jag försöker ju inte
få dig att sätta dig ner och göra ingenting?
Men det kanske mest beror på att jag inte vill ha sällskap ;)
Varannan söndag skriver Helena om Hållbar Livsstil på sin blogg och inbjuder oss andra att dela våra egna tankar kring samma tema. Se Helenas inlägg och länkar till flera HÄR!
En smakebit på søndag: Guldkompassen av Philip Pullman
Mari på bloggen Flukten fra Virkeligheten hjälper oss att bjuda varandra på smakbitar ur de böcker vi läser just nu. Alltid kul att få lite boktips och lite försmak. Inga spoilers! Se andras smakbitar för dagen HÄR!
Goodreads sida f boken HÄR! |
... Lyra och Pantalaimon kröp ner i sängen igen och försökte få upp värmen, i vetskapen om att det på hundratals kilometer runt hennes lilla säng inte fanns annat än fruktan.
Not: Pantalaimon är Lyras daimon - själsligt kopplade djur.
Ser redan fram emot att läsa del 2 och 3. Roar mig samtidigt med att läsa lite material omkring böckerna på nätet. Vad böckerna egentligen handlar om är en stor fråga :) Spännande!
lördag 17 oktober 2015
IG Nobel - tankeväckande skratt?
IG Nobelpriset har delats ut i 25 år. Hos Wikipedia kan man läsa:
Ig Nobelprisen utdelas i tio kategorier för gärningar som "först får folk att skratta och sedan får dem att tänka efter." Ig Nobelpriset organiseras av den vetenskapliga humoristiska tidskriften "Annals of Improbable Research" (AIR). Vinnarna presenteras av verkliga nobelprisvinnare vid en ceremoni vid Harvarduniversitet.
De första Ig Nobelprisen delades ut 1991, vid det tillfāllet för upptäckter "som inte kan, eller ska, upprepas." Med undantag för tre priser (...), delas Ig Nobelprisen ut för verkliga bedrifter.
Hos SVT kan man i artikeln om årets utdelning läsa:
Bland priserna utmärktes en studie av de biomedicinska effekterna av intensivt kyssande, ett praktiskt test av teorin att alla däggdjur med en vikt om minst tre kg tömmer sina urinblåsor på ungefär 21 sekunder (medan små däggdjur i stället tömmer urinblåsan extremt snabbt) och en teknik för att göra ett kokt ägg okokt.
För de mycket intresserade (och den med (mycket) torr humor):
torsdag 15 oktober 2015
#readmorebooks #needtimeoff #needworktofeedbookaddiction #lifeiscomplicated
“Read, read, read. Read everything -- trash, classics, good and bad, and see how they do it. Just like a carpenter who works as an apprentice and studies the master. Read! You'll absorb it.Then write. If it's good, you'll find out. If it's not, throw it out of the window.”
― William Faulkner
tisdag 13 oktober 2015
Snabba rader om igår o idag - ... är det helg snart?
Gårdagen tillbringades i Göteborg. Biskopen bjöd till pedagogdag och vi var där för att höra kloka ord om dopet. En trevlig dag. Glädjen var med på noterna (bokstavligt talat - kolla smajlisarna):
... och lunchen till bringades på SF-bokhandeln :) Alla andra (?) gick på lunch - men böcker är ju också matnyttiga? Tre böcker fick följa med hem. Bara tre. Låter bättre med Bara framför antalet ...
Dagen idag börjar i Lysekil.
Önskar er alla en bra dag!
måndag 12 oktober 2015
Tacksamhet ... och inspiration
Under den här bilden återkommer, varje måndag, det som förgyllt den gångna veckan.
Gör du något liknande? :) Länka gärna via InLinks nedan så vi kan hitta varandra!
Tillsammans gör vi vardagen ljusare!
4262 – 4279
Första besiktningen av Angus gick bra
ugglor
korv stroganoff
laga mat tillsammans
bibeln
mysigt planeringsmöte på mattan i koret
delat godis
gemenskap kring frälsarkransen
sällskap i bilen
fika för 50 pers
Lunch med kollegor
vila
frukostmöte
hemmajobba
bra rabatt på kökselektronik
hemma-helg
storkok = många matlådor
råstekt potatis
Här om dagen fann jag den här underbara bilden på Facebook:
... och delade den.
En vän visste vem kvinnan är:
Hon byggde en teater i sin klippiga trädgård.
Inte vilken teater som helst:
Gå på tur i teatern med Googles 360-graders panorama HÄR!
söndag 11 oktober 2015
En smakebit på søndag: Vicious av V. E. Schwab
Goodreads sida f boken HÄR! |
“Victor wondered about lots of things. He wondered about himself (whether he was broken, or special, or better, or worse) and about other people (whether they were all really as stupid as they seemed). He wondered about Angie - what would happen if he told her how he felt, what it would be like if she chose him. He wondered about life, and people, and science, and magic, and God, and whether he believed in any of them.”
och:
“Plenty of humans were monstrous, and plenty of monsters knew how to play at being human.”
lördag 10 oktober 2015
fredag 9 oktober 2015
Böcker lästa i September
Det blev inte så många böcker lästa i september - kanske inte så konstigt med resor och annat som tar tid från läsning. Det kallas väl livet, tror jag!
Klickar man på titlarna kommer man till Goodreads sida för boken för att ni kanske vill läsa vad det faktiskt står att boken handlar om. Den här gången får ni söka själva på någon av de svenska nätbokhandlarna om ni vi veta vad de handlar om, på svenska (nåja, en del av dem är ju på svenska även på Goodreads ;)):
The Book of Strange New Things av Michel Faber
Den här boken hade jag sett fram emot länge och var den som fick följa med till Italien. Kanske var det fel … kanske fick jag inte sitta tillräckligt långa pass med den åt gången … eller, kanske var den inte så bra som jag trodde. Jag tyckte inte huvudkaraktären var med i vad som hände, mentalt, och hans fru, som man antagligen skulle känna sympati för, var osympatisk. Om boken står att man får följa ett par som kämpar för att få kärleken av överleva avstånd (annan planet) … men, nja … Den fick en 3:a ändå – det fanns annat i boken som jag tyckte var tankeväckande. Men en liten besvikelse är den! Ingen snabbläst bok heller …
Sjukhuskatten Oscar av David Dosa
Det här är en bok jag aldrig hade plockat till mig själv – men en bekant till mig hade själv fått den (av någon som i sin tur fått den) och hon ville ge den vidare själv och vet ju att jag läser mycket. Man tror att boken ska handla om katten – men, si, det gör den inte. Den handlar om författarens möten med människor i slutskedet av sina liv, om demens och om sorg … på ett ganska avmätt sätt (tycker jag). Ingen höjdare alls. En 2:a, dock – för … ja, tanken med boken är säkert god och andra älskar den ju!
Och; ja, jag har gett den vidare :)
Nattens cirkus av Erin Morgenstern
Ok. Nu snackar vi bok. En långsam bok med mycket magi och undertoner. Vill man ha fantasy med action är det här inte boken man ska ge sig på – men gillar man fantasy som är sagor, magi, känslor … ja, då är det här absolut en bok man ska läsa!
Den går inte att läsa fort. Känslan låg i språkbyggnaden och meningarna hade, många gånger mer innebörd än det lästa ordet!
En klar 4:a. Hade blivit en femma om den inte varit riktigt så lång … lite kortare hade den allt kunnat vara!
Luise Justine Mejer av Astrid Lindgren
På bokmässan var jag vid Novellix monter och där köpte jag 4 noveller varav det här var en. Om brevväxling och kärlek. Nästan en dokumentär berättelse men med många av författarens (?) egna åsikter. Hade gillat att läsa breven som de var?
En 3:a – jag gillar ändå både Astrid och levnadsöden.
Märit av Astrid Lindgren
Ännu en av novellerna från Novellix. På deras sida för boken står det så här:
Märit är en av Astrid Lindgrens sorgligaste berättelser. Där en åttaårig flicka, obetydlig i mångas ögon, lever sin sista tid med en förhoppning om att få uppmärksamhet från Jonas Petter, pojken som gav henne en liten presentask. Novellen gavs ut för första gången 1950 i novellsamlingen Kajsa Kavat och visar Lindgrens skicklighet att beskriva dödens betydelse genom barns handlingar.En 4:a
I Skymningslandet av Astrid Lindgren
Den tredje av novellerna från Novellix. Göran flyger ut genom fönstret med Herr Liljenkvast till Skymningslandet. Men nej, den fångade mig inte. En 2:a
Spår i snön av Jonas Karlsson
Den fjärde novellen från Novellix. Utmanade mig själv med något jag inte trodde jag skulle gilla. Om novellen får man veta:
Vi rusade uppför åkern längs med spåren bort mot Barbros hus. Här och där syntes droppar av blod. Jag sprang med Kasper som hoppade genom den höga snön och höll kopplet som ett streck mellan oss. Bröstet värkte av den plötsliga ruschen. Jag hoppades att jag inte skulle vara för sent ute.Och så bara tog den mitt hjärta vid handen och ledde mig mot ett oväntat slut. En 4:a
Artemis Fowl - Del 1 av Eoin Colfer
En ljudbok på Storytel som höll mig sällskap i resorna i jobbet. En Barn/ungdomsbok – del 1 i en serie. Helt ok, men inget jag kommer att lyssna mer på! En 3:a
Man kan säkert låna den på biblioteken också.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)