onsdag 29 juli 2020

J*kla semesterfirare


Inte Sjuttsingen har alla svenskar HEmester precis ...
Jag ser dem ju på stan, turisterna (jag bor i stan). De går inte åt sidan - familjer, vänner, gärna 4 i bredd. INGEN verkar komma ihåg att det finns rekommendationer att följa.
Trött, det är vad man blir. Förhoppningsvis inte sjuk också.


Hur det det ut hos er?

måndag 27 juli 2020

___mester?


Nu har jag sett HEmester (semester hemma - ja det fattar ni ju... borde vara HEMmester?), SOVmester (reklam för nya säng), SVEmester (artikel om att semestra i Sverige). Så vad menar vi att SEmester är?

Ordet i sig betyder 6 månader - då romerska ämbetsmän bara fick sitta på sin tjänst i 6 månader. Semester är därför termin i engelsktalande länder ... för vår del är det vår betalda ledighet från jobbet.

Men - semester. Ledig tid. 
Var vi spenderar den ändrar väl inte på ordet? 






söndag 26 juli 2020

Regn + ledigt = Dunderklumpen


Repliken "En dum en tror att det är lejonsylt i den här burken" är det enda jag kom i håg av den här filmen - men nu har jag sett den igen. Du kan också se den:

Dunderklumpen! (1974) in (Svenska) from Thomas Tolls Kanalen (Sverige)@g on Vimeo.


En-Dum-En är fortfarande största behållningen - för mig :) 


En-Dum-En känner att sjön suger:



I övrigt är filmen inte någon höjdare nu kanske ... allt åldras inte bra :)
En nostalgitripp var det dock!




måndag 20 juli 2020

söndag 5 juli 2020

Tagga en trana


Svenska Freds (eg, Svenska Freds och skiljedomsföreningen) bjuder in till att Tagga en Trana - För kärnvapenförbud. De skriver så här om aktionen på sin sida:

Den 6 augusti är det 75 år sedan staden Hiroshima raserades av en atombomb. Två dagar senare släpptes ytterligare en över staden Nagasaki. Var med i kampanjen ”Tagga en trana – för fred och mot kärnvapen” och ta ställning för att inga barn eller vuxna ska dödas av kärnvapen någonsin igen.
Sadako Sasaki [<-- min länk] dog till följd av atombomben som släpptes över Hiroshima den 6 augusti 1945. Hon var två år när bomben föll och 12 år när hon dog av leukemi. Tillsammans med sina vänner vek hon pappers-tranor för att bli frisk. Hon hann göra 644 stycken innan hon dog, men människor världen över har sedan dess fortsatt att vika tranor som en symbol för hopp och fred. 
        Läs fortsättningen HÄR! 

Vi kan vara med i aktionen genom att:

1) Vik en trana till minne av de människor som dödats av atombomberna och för att kärnvapen en gång för alla ska förbjudas. Titta på vår instruktionsfilm här på sidan. Du kan också ta del av en bildbeskrivning av hur du ska vika för att forma en trana.
2) Häng upp tranan på en plats där den syns och dela en bild av den i sociala medier märkt med #nuclearban.
3) Den 6 augusti samlar vi alla taggade tranor i en stor digital manifestation.

Så, jag tänkte att DET är en kul grej att göra mitt i det allvarliga vi faktiskt gör det för. Ett enkelt sätt att vara del av en stor, tung protest. 

Innan dess behöver jag verkligen öva på att vika tranor. 
Mitt första tranvikarförsök ... nja, den hänger jag bara ut här:


 
Det finns en bok om Sadako Sasaki
(bild från Goodreads - klicka på bilden för att läsa mer om boken)







lördag 4 juli 2020

HippHippGrattis på dagen


Bloggen fyller 9 år idag. Detta stackars försummade "barn".

Egentligen kunde det väl hända saker här hela tiden - men vem gör jag det för ... DET är den eviga frågan. Det borde väl vara för min egen? Jag vet inte varför jag frågar. Svaret är ju givet. Självklart ska det vara för min egen skull.

Semester råder. Så vansinnigt skönt ... ska man ju säga, men jag är inte där än. Varje semester börjar med en avvänjningsperiod. Stressabstinensen ska överkommas och det där samvetet ... jag vet inte om ni alls råkar ut för det - men hos mig skickar det ut små pikar om att jag "borde" en helt fasansfullt massa nyttigt. Som vanligt reagerar jag med ett trotsigt Våga Vägra ... och det tar ca tio dagar för mig att vinna. Det är sedan gammalt.

Ute i stan råder semesterstämning. Trevligt. Eller är det det? Vad hände med det här att hålla avstånd, tvätta händerna och vara rädd om sig själv och andra? 
När människan inte orkar vara rädd längre så intalar hon sig att faran inte finns. 

Vi är ett fantastiskt släkte. Underligt att vi överlevt så länge - måste bero på ren dum tur.


Idag hotar molnen med regn. Skönt - jag har lättare att brotta ner samvetets "borden" då. YES! Det blir att läsa ut boken. Oförväntat bra är den och den håller mig i sitt grepp:

Bild från Goodreads


Hoppas du har det bra där du är. Ät en extra kaka idag - för det är en födelsedag idag (Som om man behöver en ursäkt för kaka ... men ändå)!