lördag 4 februari 2017

Böcker lästa i januari 2017


The Singular & extraordinary Tale of Mirror & Goliath (The Peculiar Adventures of John Loveheart, Esq. #1) av Ishbelle Bee
In the summer of 1887 my grandfather stole a clock. It was six feet high and the shape of a coffin. 1888. A little girl called Mirror and her shape-shifting guardian Goliath Honeyflower are washed up on the shores of Victorian England. Something has been wrong with Mirror since the day her grandfather locked her inside a mysterious clock that was painted all over with ladybirds. Mirror does not know what she is, but she knows she is no longer human. John Loveheart, meanwhile, was not born wicked. But after the sinister death of his parents, he was taken by Mr Fingers, the demon lord of the underworld. Some say he is mad. John would be inclined to agree. Now Mr Fingers is determined to find the little girl called Mirror, whose flesh he intends to eat, and whose soul is the key to his eternal reign. And John Loveheart has been called by his otherworldly father to help him track Mirror down.
Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig när jag började läsa den här boken (som köptes in för länge sedan - på rekommendation) – jag vet bara att det inte kan ha varit något av det jag faktiskt fick uppleva. Den här berättelsen är som ingen annan. Berättarstilen, detaljerna, fokus … Jag gillade inte allt jag läste – men jag gillade att det jag läste var nytt – ingen återberättad klyscha till berättelse. Jag kommer absolut läsa fortsättningen – mest, kanske, för att ta reda på vad jag faktiskt tycker om Bee’s berättande – men också för att få reda på vad som händer i den här bisarra berättelsen med alternativa världar, svart magi och döden i en av huvudrollerna. En 4:a
ADLIBRIS


Hogfather av Terry Pratchett
IT'S THE NIGHT BEFORE HOGSWATCH AND IT'S TOO QUIET. Where is the big jolly fat man? Why is Death creeping down chimneys and trying to say Ho Ho Ho? The darkest night of the year is getting a lot darker...Susan the gothic governess has got to sort it out by morning, otherwise there won't be a morning. Ever again…
Så försökte jag mig på en bok till av Terry Pratchett. Storyn var det inget fel på – det brukar det inte vara med Pratchetts berättelser – men han är bara för mycket. Det blir för skruvat – som om skruvandet är viktigare än berättelsen. En 3:a – till vad som, högst troligt, blev mitt sista Pratchett-försök.
ADLIBRIS


The 5th wave (The 5th Wave, #1) av Rick Yancey
Cassie har överlevt de tre första faserna av en utomjordisk attack. Hennes föräldrar är döda och lillebrodern tillfångatagen. Nu flyr hon för livet, hon flyr från De andra. De andra ser ut som människor, men de har ett uppdrag som de sköter med kallblodig perfektion - att döda alla de ser. Cassie har valt att inte lita på någon. Hon vet att ensam är stark inte bara är ett utnött uttryck, utan det kanske enda sättet att hålla sig vid liv.
Bok som översatt till svenska OCH blivit film. Bok ett av tre. Den här lyssnade jag på som ljudbok och såg fram emot mina bilresor för att få höra lite till. Bra berättande – olika karaktärers upplevelsevinklar och tankar som driver berättelsen framåt. En 4:a
ADLIBRIS


Kaosologi av Micael Dahlén
Alla beslut du någonsin tagit, alla gånger du sagt nej istället för ja.
Hur hamnade du just här? Kaosologi handlar om hur små saker kan få stora följder. Jag tror att allt går att förklara och att allt hänger ihop, bara vi vågar fråga varför, vrider på perspektiven och ser logiken i kaoset.

Kanske kommer den här boken att förandra ditt liv.

Kanske inte.

Det enda jag vet är att du kan påverka det, mer än du tror.
En ljudbok till. Lite trött på berättelser var jag sugen på fakta – och det här är fakta ala Micael Dahlén. Den gav mig aha-tankar och annat att fundera över – även i mitt eget liv. Sugen på att läsa den som papparsbok och plocka goda idéer och citat. En 4:a
ADLIBRIS

The Tinker King av Tiffany Trent
After Vespa, Syrus, and Bayne defeated the Grue and restored order to their world in The Unnaturalists, they thought their future was secure. Empress Olivia, committed to peace and equality for humans and Elementals alike, was a fair and just ruler. And the Creeping Waste had vanished, giving them hope for the first time.

But rebellion is brewing in the far-off city of Scientia, and dark Elementals are plotting war in the ruins of New London. Before they know what's happening, Vespa, Syrus, and their friends are plunged into a new swamp of intrigue, deception, and magic--and the cost of survival may be more than any of them are willing to pay.
Det här är fortsättningen på The unnaturalists som jag läste i oktober 2016 för att den kommit som prenumerationsbok från The English Bookshop. Ett värdigt slut på en originell story vars karaktärer det var lätt att ta till sig. En 4:a
ADLIBRIS

The Infinite sea (The 5th Wave, #2) av Rick Yancey
Hur förgör man hela jordens befolkning? Man berövar människorna deras mänsklighet. I Den femte vågen kämpade Cassie för att hitta sin lillebror. Hon lyckades, men striden mot De andra är långt ifrån över. Cassie, Ben, Ringer och deras vänner måste fortsätta kämpa mot en osynlig fiende. Men en sak är säker: De andra kommer inte att ge upp förrän hela mänskligheten är utrotad.
Andra boken i serien av tre. Inte riktigt lika bra som del ett – funderingarna om den här trilogin skulle kunnat vara en serie på bara två böcker dök stundtals upp. Men … väl värd en 3:a
Finns även på svenska:HÄR!
ADLIBRIS

The Year of the Flood (MaddAddam #2) av Margaret Atwood
Adam Ett, den goda ledaren för Guds Trädgårdsmästare - en religion som ägnar sig åt att sammankoppla vetenskap, religion och natur - har under lång tid förebådat en kommande katastrof.
När katastrofen sedan inträffar utplånas nästan allt mänskligt liv. Ren, en ung nattklubbsdansare, och Toby, tidigare medlem av Guds Trädgårdsmästare, hör till dem som finner sig strandsatta i en omgivning som är alltigenom förändrad och där ingen går att lita på.
Del två den skönt underliga serien om Maddaddam. Den första boken, Oryx & Crake, läste jag i augusti 2016, och som jag inte blev riktigt klok på men gillade. I den här boken fick jag mer bakgrund till storyn och började förstå somligt som lämnat mig undrande i första boken. Atwood kan verkligen spinna berättelser. En 3:a
Finns även på svenska: HÄR!
Man kan säkert låna den på biblioteken också.4 kommentarer:

 1. Som vanligt är jag otroligt imponerad över antalet böcker du har hunnit läsa i januari. När hinner du jobba - egentligen;-)

  SvaraRadera
 2. Du är ju en bokmal, så i tagen du är med läsandet. Kaosologi ska jag nog skaffa mig och som du ha den för citat och tänkvärda göra eller filosofera över ord och mening.
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 3. Tack för tips - har för tillfället helt snöat in på Ann Rosmans böcker men ska lägga till några av dina i att-läsa-hyllan. Jag är ju rätt ny på det här med Goodreads så jag undrar hur du har fått till en bild på dina januariböcker? Eller bilden är inte därifrån kanske? Jag får inte till det så om det går att förklara på ett lätt sätt får du gärna göra det!
  Ha en fortsatt härlig söndag :-)

  SvaraRadera
 4. Massa böcker svischar förbi och jag springer efter och försöker hänga med. Imponerande Eva! Själv började jag läsa på en ungdomsbok "Jag ger dig solen" av Jandy Nelson, men jag vet inte….det är inte ungdomsboks perspektivet jag söker just nu. Men vad är det?
  /fundersam Kiki

  SvaraRadera