söndag 19 februari 2017

En smakebit på søndag: Härskarteknik - Den fula vägen till makt av Elaine Eksvärd


Mari på bloggen Flukten fra Virkeligheten hjälper oss att bjuda varandra på smakbitar ur de böcker vi läser just nu. Alltid kul att få lite boktips och lite försmak. Inga spoilers! Se andras smakbitar för dagen HÄR!

I en tid av mycket nyhetsläsning och försök att följa världens händelser samt (som motvikt) läsa episka fantasy-berättelser och mäktiga sagor blev jag törstig efter att få läsa lite fakta.

Av världsliga och faktiska anledningar köpte jag då Härskarteknik - Den fula vägen till makt av Elaine Eksvärd. Om den kan man läsa:
Härskarteknik handlar inte bara om män som förtrycker kvinnor eller chefer som missbrukar sin makt. Tvärtom är det något som vi alla, oavsett kön, ålder och position, använder mot varandra. Problemet är att de flesta inte vet om det. Här får vi hjälp att sätta fingret på när och hur det sker.
Till dagens smakbit har jag valt ur Eksvärds stycke om de som använder härskartekniker utan att själva vara medvetna om det:
Man kan tycka att den som inte är medveten inte borde dömas eller konfronteras. Som Bibeln säger: ”Förlåt honom, ty han vet icke vad han gör”. Jag tycker att vi ska frälsa den ovetande ”ty då får hon veta vad hon gör och skall inte synda mer”. Att inte veta att man härskar är intet skäl att inte få kännedom om det. Den som är omedveten härskare är oftast mycket bättre på metoden än en medveten. En dansare som tänker på minsta steg är inte lika bra som en som bara följer rytmen. Samma sak med en van bilist, hon kan köra utmärkt utan att riktigt förklara varför. Jag tyckte inte det var särskilt smickrande att få reda på att jag var en omedveten härskare, men med den vissheten kan jag göra något åt det. Och det gör jag ofta, mest med hjälp av min omgivning.


16 kommentarer:

 1. Smakbiten - blev jag. Igenkänningsfaktor då jag för flera år sedan blev gjort uppmärksam på att vissa uppfattade mig som härskare. Efter en tid arbete så lyckades jag lösa den faktorn som för andra blev så svår, långt från min mening. Fick hjälp i en fortbildningsdag, då den som höll i dagen tog upp just detta att inte ta upp, att göra sin stämma hörd, men hålla allt inom sig. Jag hade orsakat en totalförstörd slång ommar för en kollega, som inte kunde glömma vad och hur jag sagt en "grej". ja, vi behöver några uppvaknare då och då. Senare fick jag frågan i en helt annan personagrupp varför jag så ofta frågade då jag sagt något, om hur de uppfattade vad jag sagt.
  En får ta och en får ge :-)

  SvaraRadera
 2. Verkar som en intressant bok! :)

  SvaraRadera
 3. tack för smakebiten. olika slag av härskarteknik möter en ofta i livet.

  SvaraRadera
 4. Väldigt tänkvärt! Har en känsla av att många av oss här lite av en härskare i vissa situationer som kan uppfattas helt fel av omgivningen. Då är det utmärkt att bli tillsagd så att man kan förändra sitt beteende.

  SvaraRadera
 5. Den verkar väldigt intressant! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Låter som en nyttig bok, minst sagt :)

  SvaraRadera
 7. Härskartekniker och härskare finns det gott om.Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 8. Det låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Gillar att se och höra Elaine på tv, så den där boken är säkert mycket intressant. Vet att jag uppfattas olika av olika personer, ibland säger ju den uppfattningen mer om dem än om mig men det vore intressant att gräva lite i beteendet man har.

  SvaraRadera
 10. Verkar väldigt intressant. Och säkert tankeväckande. Tack för smakbit!

  SvaraRadera
 11. Takk for smakebiten. Ja det er mange som bruker hersketeknikker for å heve seg over andre.

  SvaraRadera