fredag 6 juni 2014

Bibelberättelser för barn i norden






Bibelberättelser för barn i Norden presenterar 68 bibelberättelser för barn av vår tid. Femton nordiska författare och femton illustratörer har fått tolka och förmedla berättelserna på sitt eget sätt. 
Berättelserna i boken är skrivna med utgångspunkt i barnets värld och dess undran över livet. Det är författarnas och illustratörernas egna tolkningar av berättelserna. 
Alla som har bidragit till boken har haft fria händer att berätta historierna i ord och bild på sitt eget sätt. För Sveriges del är alla texter skrivna av Christina Lövestam. Passar för barn runt 6 år och uppåt.

Bibelberättelser för barn i Norden har blivit till genom ett samarbete mellan sex nordiska förlag: Skálholtútgáfan (Island), Lasten Keskus (Finland), Fontana Media (Finland-Sverige), IKO-forlaget (Norge), Verbum Förlag (Sverige) och Alfa (Danmark).



På Verbums sida kan du provläsa boken!






Bibelns berättelser har en berättartradition. En muntlig tradition. Eller, hade är nog mer korrekt. Sedan de skrevs ner har de blivit heliga texter som det debatterats om något alldeles förskräckligt (nu kände jag mig lite som Astrid Lindgren – vilket i och för sig inte är fel).

När jag öppnade Bibelberättelser för barn i norden så måste jag er känna att första berättelsen fick mig att reagera; får man göra så här med bibelns texter? Så jag lade ifrån mig den. Det var igår förmiddag. Igår kväll plockade jag upp den igen. Nu på förmiddagen har jag fullkomligt vältrat mig i den (nåja, inte bokstavligt talat).

Jag gillar den.

Hur skulle berättelserna ur bibeln låta idag om vi fortsatt berätta dem för varandra och låtit dem förändras med tiderna? Annorlunda än de nedtecknade, ”korrekta”, helt klart. Inte som berättelserna i Bibelberättelser för barn i norden heller kanske … men de ger en känsla av hur de berättade berättelserna kunde ha låtit om vi återberättat dem för barn idag. Barn av sin tid.

Har jag släppt känslan av att det känns lite förbjudet att göra så här? Nja, jo, på det lite äventyrligt, sköna, fortfarande smått förbjudna, men ack så härliga sättet :)

Det viktiga, andemeningen, finns där – och det är ju det allra viktigaste!





Jesus gyllene regel

Gillar du röda ballonger?
så ge en ballong till mig.

Gillar du hembakad kaka?
Så dela den med mig, låt mig få smaka.

Vill du för det goda jobba
sluta retas, sluta mobba.

Hatar du allt elakt och surt och styggt?
Så prata med alla vänligt och tryggt.

För vi hör ihop mycket mer än vi tror
i Guds vackra värld, som syster och bror.

Och allt som du gillar att jag gör för dig
det gillar jag, att du gör för mig.

Gillar du röda ballonger?
Då ger jag en till dig.



Författare: Lilja Scherfig (DK)


Du kan köpa den på alla ovan nämnda förlag samt här, här, här eller här … och på en massa andra ställen också förstås! Man kan säkert låna den på biblioteken också!








1 kommentar:

  1. Det korta citaten låter ju som het vanliga och för mig naturliga goda råd inom barnuppfostran. Helt ok!
    Om jag inte minns helt fel var den boken med bland de 25 finalisterna 2013 som Svensk Bokkonst presenterade.

    SvaraRadera