tisdag 28 april 2015

Att cirkulera kring en bok


Vi har en liten bokcirkel. Startad av en eldsjäl och levande på sparlåga nu när det bara är en liten klick som prioriterar cirkeln. Det är ett litet, men naggande gott, gäng har träffats de senaste gångerna - förhoppningsvis blir vi fler med tiden.
Våra kriterier för att välja bok är att den ska vara på svenska och finnas som pocket. Den som ska hålla i träffen (det går runt bland medlemmarna) får välja tre böcker och så röstar vi andra. 


Nästa gång ska vi vara hos mig - så jag får nu välja tre böcker. Det blev de här:Doktor Glas, en roman i dagboksform som utkom första gången 1905, är inte bara ett av Hjalmar Söderbergs främsta verk, utan också en av de klassiska romanerna i svensk litteratur. Doktor Glas förälskar sig i den unga vackra Helga, som är fast i ett hopplöst, kärlekslöst äktenskap med den motbjudande pastor Gregorius. Helga vänder sig till doktor Glas för att få hjälp och alltmer aktivt förbereder han lösningen...
Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?
Var det någon som hörde på radion den 15 oktober förra året? Så här sa de: Polisen i Stockholm efterlyser nioårige Bo Vilhelm Olsson som sedan i förrgår kväll klockan 18 varit försvunnen från sitt hem, Upplandsgatan 13 ... 

Historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio och hamnar i Landet i fjärran där han får i uppdrag att bekämpa den onda riddar Kato är en av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser. En storslagen, vacker och poetisk saga som väcker tankar om livet och döden, gott och ont och kärlekens makt.


Alla Toms vänner är superhjältar, med olika superkrafter. Tom har till och med gift sig med en superhjälte, Perfektionisten. Men på deras bröllop blir Perfektionisten hypnotiserad av sin ex, Hypno, att tro att Tom är osynlig. Inget han gör kan få henne att se honom. 
Sex månader senare är Perfektionisten säker på att Tom har övergivit henne, så hon är på väg att flytta till Vancouver. Hon planerar att använda sina superkrafter för att hela sitt krossade hjärta. 
När hon kliver på planet vet hon inte att Tom finns vid hennes sida. Han har bara till dess planet landar på sig att övertyga henne om att han är där, annars kommer han att förlora henne för alltid. 

Vilken hade du valt av dessa - om någon?6 kommentarer:

 1. Som du förstår hade jag nog inte läst någon av dessa böcker. Eller som du sa en gång - inte min genre. Tur att vi alla har olika smak;-)

  SvaraRadera
 2. Eftersom jag läst de två översta får det bli den sista - man vet aldrig, kanske kan det bli så... Sitter just nu och "bläddrar lite i din blogg" - Tack för trevlig morgonläsning!
  /Marina

  SvaraRadera
 3. Den sista genom att hag redan läst dom andra två :)
  Vad kul med en bokcirkel.. bara att få träffas gör mycket :)
  Kram Sanna

  SvaraRadera
 4. Första skulle jag välja, gillar iden av superhjältar men de talar liksom inte till mig. Älskar Mio min Mio men har ju redan läst den.
  Låter härligt att ha en bokcirkel att träffas i.
  /Kiki

  SvaraRadera
 5. Mio min Mio!
  När jag var liten lånade vi den på biblioteket och jag läste den sju gånger. Sedan kostade mamma på sig att köpa den till mig och jag läste den ytterligare sju gånger.
  Och sedan bodde jag på Upplandsgatan, fast längre norrut, i höjd med Astrids egen bostad två kvarter bort ...

  SvaraRadera