fredag 10 april 2015

Vi får aldrig tiga stilla när någon far illa


Tidningen Dagen skriver i en artikel om 22 pingstpastorer som har skrivit under ett policydokument som förklarar hur pingstkyrkan ska stå i frågan om homosexualitet – och det är inte en medmänsklig inställning. 

Svenska kyrkan ("min" kyrka) får inom kyrkliga sammanhang en del kritik för att vara ”blaskig” och inte vara tydlig med var hon står i en mängd frågor. ”Ni talar ju inte om vad som är rätt sätt att tro – eller fel” sa en människa till mig. Och jag kunde, stolt, svara att ”Nej, vi gör ju inte det – alla är välkomna. ALLA!” För DET är vi tydliga med. Det betyder att man får ha knasiga idéer, motsägelsefulla idéer och avvikande idéer inom Svenska kyrkan. Men. MEN, man får inte kränka, skada, se ned på eller ta avstånd från någon. Man får ta avstånd från idén, åsikten eller ställningstagandet, men aldrig personen. Aldrig personen. 

Min tro är en sak mellan mig och Gud. Visst är jag tacksam och glad att ha människor omkring mig som också tror och som jag kan stöta och blöta tankar med – men ingen, INGEN, ska kunna säga att man måste tro ett visst sätt … och hur, HUR, kan man säga sig ha Gud ”i ryggen” när man bevisligen kränker andra människor? Hur? Jag förstår inte. Verkligen inte.

Homosexualitet är inte en idé, inte en åsikt, inte ett ställningstagande. Det är en del av en person. Precis som min heterosexualitet (eller queerhet som jag skrev om HÄR) är en del av mig är homosexualiteten en del av någon som är homosexuell. Att säga att en av oss är ok och en annan är fel är som att säga att en av oss en gång valde rätt inriktning och den andra inte. Jag kommer då inte ihåg att jag någonsin valt. 
Ingen av oss skadar någon annan på grund av vår sexuella läggning. Skadar jag någon så är det för att jag begår ett brott – inte för att jag är hetero.

Låter jag frustrerad? Bra. För det är jag.

Vi får aldrig tiga stilla när någon far illa. Aldrig. ”Den som tiger samtycker”? Kanske inte … men den som med sin åsikt kränker någon annan får då aldrig chansen till nya insikter. Det är i mötet med andra, och andras åsikter och funderingar, som vi blir medmänniskor.Du kanske har åsikter om det här. Helt ok. Man får ha åsikter om åsikter – även om tankar och idéer. Men om du skriver en kommentar så låt gärna bli att ha åsikter om människor.12 kommentarer:

 1. Så sant - vi får aldrig tiga om någon far illa. Jag tänker att bland det viktigaste i den kristna tron är KÄRLEKEN. Kärleken mellan människor är något vi inte bör ifrågasätta. Kärleken mellan två människor är en del av dessa individer. Kärleken mellan människor gör världen vacker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kanske det blev en åsikt om människor som du inte ville... Ville bara uttrycka att jag tycker kärlek mellan människor är vackert! :-)

   Radera
  2. Nej, så läste jag inte alls din kommentar :) Jag förstod allt vad du menar och jag håller innerligt med!

   Radera
 2. Håller med! Vi får inte blunda för verkligheten och vi får inte vara tysta när någon far illa. Tror tex att det är bra när vi vuxna öppnar munnen och får barn och ungdomar att reagera. Om de gör något "fel" och deras föräldrar säger åt dem så biter det inte så bra, men när en vilt främmande vuxen säger några ord lyssnar de bättre.
  Att ha åsikter om människor kan man väl få ha när det är positiva åsikter?? Har ju så många fantastiska människor runt mig som jag tycker så mycket om!
  Förutfattade meningar har jag däremot väldigt svårt för... människor utan öppna sinnen... Ju fler människor olika mig själv som på något sätt kommer in i mitt liv, desto rikare blir ju mitt liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Raderna om att inte ha åsikter om människor handlar ju i första hand om just här, när det gäller just det här inlägget då det skulle vara lätt att börja raljera om vem som ÄR fel i det här istället för att prata om vem som HAR fel (i ens egna åsikt).
   Förutfattade meningar är ju oftast åsikter som inte är underbyggda av tillräckligt med information, liksom fördomar - de kan vi ju jobba på (alla) om vi lär oss att prata med varandra på ett plan där ingen kränker någon med åsikter ... som bygger på just förutfattade meningar och fördomar ;) Anar vi ett mönster? :)
   Applåderar din sista mening! :) Just så!

   Radera
 3. Först, tack igen för att du gjorde en puff hos mig för att kolla om jag "var vid liv"! Det betydde mer än jag förstod, känner jag så här efteråt!
  Så till ämnet du skriver om. Jag instämmer i alla tankar du skriver ovan. Jag läste ledaren i Dagen och jag mådde dåligt..... Frustrerad förstår jag att du är! Jag är ju så enig i det du skriver. Detta är en fråga som engagerar mig också ,och nu hoppas jag att jag kan uttrycka mig utan att det blir (i alla fall inte för stora) missförstånd. För just denna fråga är faktiskt en av de frågor som gjorde att jag gick ur Svenska kyrkan. Det handlade inte om tron, utan om frågor som homosexualitet, kvinnliga präster, att göra skillnad på människor och människor och att respektera varandra.
  I praktiken finns det olika sätt att agera även inom Svenska kyrkan, trots vad Svenska kyrkan står för. Nu har jag ägnat denna kommentaren väldigt lång tid och dessutom skrivit en hel del som jag raderat. Slutligen vill jag bara klargöra att det är ageranden hos personer i Svenska kyrkan jag har åsikt om och som gjorde att jag valde att gå ur organisationen, inte personerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant! Inte jobbar jag i en kyrka där alla är eniga i sina åsikter precis. Det finns ett tydligt direktiv från det som är den nationella kyrkan att Svenska kyrkan står för allas lika värde - hbtq, kvinnliga präster, människor från hela världen - men det betyder ju inte att alla tycker att det ska vara så, eller att det i praktiken ÄR så. Ändå får de plats under samma "tak". På gott och ont!
   Det kan nog inte vara annorlunda. Även vi som jobbar i Svenska kyrkan är ju människor. Vanliga sådana. Även i familjer - där kärleken finns uttalad - tycker man ju olika.
   Samtidigt som det gör mig ont att personer, som du, går ur Svenska kyrkan för att det finns individer som inte kan se att deras åsikter, och ageranden, kränker finns under "samma tak" som jag, så är jag stolt över att vi törs leva med de olika åsikterna och inte falla i "frikyrkoidén" om styrd tro.
   Hur man löser detta ... ja, kanske kan man inte det. Men en bit på vägen kanske vi kan komma om man inte bara tiger stilla när åsikter kränker. Vi ska ju ha en bra förebild där ;) WWJD!
   Det är inte lätt att uttrycka mycket på några få ord - men jag hoppas också att det jag skriver inte skapar allt för stora missförstånd ;)
   Det värmer mitt hjärta att du tog det som den vänligt menade puff det var!

   Radera
  2. Hi hi, en del av det du skriver skrev jag i den delen av kommentaren som jag raderade.
   Det du skriver om att vi inte ska tiga stilla när åsikter kränker är något jag står för. Men det är inte alltid så lätt. Jag anser mig vara liberal som person och nu när det stormat så kring det nya riksdagspartiet gör det mig så beklämd att man hamnar i positioner istället för att lyssna. Vi har alla flera i vår närhet som har dessa sympatier, helt och hållet eller till viss del. Jag har så svårt för att vända ryggen till dem som inte tycker som jag! Det är oförskämt! Lyssna och samtala istället. Vill du få någon att ändra åsikt ska du definitivt inte vända dem ryggen (tycker faktiskt dessutom att det är väldigt barnsligt). Det ger dem grogrund. Och faktiskt tycker jag att det blivit lite av att använda samma mynt tillbaka, detta att inte acceptera att vi är olika och tycker olika.

   Radera
  3. Nej, det är verkligen inte alltid så lätt. Exemplet om partiet är ju klockrent. En bild av hur allt bara kan låsa sig och börja handla om positioner, som du skriver.
   Lyssna och samtala är nyckeln. Det är svårt att hata någon man tagit en fika med, bett för eller på annat sätt lärt känna en aning.
   Det är inte alla som vet att man kan ha olika åsikter utan att vara osams. Vi är ju inte våra åsikter. Faktiskt. Och det vore en mildare värld om vi kunde hålla isär sak och person.

   Radera
 4. Skulle väl ha stått att "inte respektera varandra" som en av orsakerna.

  SvaraRadera
 5. Kloka ord Eva! Oavsett så är det alltid en människa som man möter. Har alltid förvånats över hur vissa religiösa samfund tar till sig rätt att döma andra. Dömande och åter dömande. Inte för att personen gjort något kriminellt utan för att personen lever efter sina egna "regel". Just de som inte ska döma, dömer mest av alla. Någonstans måste det blivit något fel.

  SvaraRadera