söndag 20 november 2016

En smakebit på søndag: The Handmaid's Tale av Margaret Atwood


Mari på bloggen Flukten fra Virkeligheten hjälper oss att bjuda varandra på smakbitar ur de böcker vi läser just nu. Alltid kul att få lite boktips och lite försmak. Inga spoilers! Se andras smakbitar för dagen HÄR!

Boken jag läser nu är svår att få tag på på svenska - visar det sig. Men Bokbörsen stoltserar med ett par exemplar. Bibliotek borde ha den - prova där.

Margaret Atwood's The Handmaid's Tale heter på svenska Tjänarinnans berättelse (översatt 1968). Kategori? Dystopisk Science Fiction kanske. 


På svenska kan man läsa om boken:
Tjänarinnans berättelse som både tematiskt och litterärt kan liknas vid en anglosaxisk "Kallocain" utspelar sin i en inte avlägsen framtid. Scenen bär starka yttre drag av det USA vi känner idag, men stora förändringar har skett. Den härskande regimen intar en aggressivt fördömande attityd till det nära förflutna och i synnerhet till den tid då relativ sexuell frihet rådde, d v s under de allra sista decennierna av 1900-talet. I den förtvivlade kampen mot sjunkande födelsetal - resultatet av fri abort och sexuellt överförda sjukdomar på "den gamla onda tiden" - rekryteras kvinnor i fruktsam ålder, med "produktiva äggstockar", hänsynslöst som Tjänarinnor. Dessa indoktrineras i sin roll som staliga föderskor, de lever under strikt övervakning, deras barn får endast avlas av utvalda män ur den nya härskarklassen, vilkas hustrur är ofruktsamma. Berätterskan i Atwoods roman heter Offred, och är en av dessa utvalda föderskor, som en dag ser en väg öppnas mot friheten.

Smakbiten kommer (av förklarliga själ) på engelska:

“I want to be held and told my name. I want to be valued, in ways that I am not; I want to be more than valuable. I repeat my former name; remind myself of what I once could do, how others saw me.”11 kommentarer:

 1. Jag har inte varit så glad i det jag har läst av Atwood, men jag har funderat på att ge henne en chans till. Kanske med denna :)

  SvaraRadera
 2. The Handmaid's Tale står på leselisten min, sammen med flere av Atwoods bøker. Jeg har kjøpt dem så de er klar til å bli lest, men dette året har jeg lest fryktelig lite. Jeg går på skole, så jeg har lest mange pensumsider. Det er bare ikke helt det samme :-) Etter bloggingen i dag skal jeg sette meg ned med en bok, så får jeg kanskje lett litt hvertfall :-) Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten. Den här läste jag för många många år sedan och tyckte om då!

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten. Gillade ju verkligen Kallocain, men tyckte inte det där beskrivningen för Tjänarinnans berättelse verkade likna den alls.

  SvaraRadera
 5. Det är kanske aningen oschysst av mig att tänka på den kommande regeringen i USA, men konstigt nog gör jag just det...

  SvaraRadera
 6. Har inte läst något av Atwood. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten. Atwood är en författare som jag vill läsa mer av.

  SvaraRadera
 8. En av mina favoritböcker :) Och precis som BP ovan tänker jag på Trump...

  SvaraRadera
 9. Atwood borde ha fått priset. det är en skärpt dam som behärskar flera genrer. tack för smakebiten

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten! Läst något av Atwood för länge sen, men kan för mitt liv inte minnas vad....Tänkt att jag någon gång skulle läsa Atwood nu. ;)

  SvaraRadera