torsdag 3 november 2016

Långt ifrån jämlikt ... och: Heja Antje!


Påven  - en världsreligions ledare med ett patriarkalt tänk konstaterar under ett intervju-tillfälle (på flygplanet, innan han lämnar Malmö, i tisdags) att kvinnor aldrig kommer att vara präster inom Katolska kyrkan. 

Inget jag reagerade så mycket på  - tyvärr - då det inte kommer som någon överraskning - och jag hade inte tänkt ta upp det (vilket jag, och alla som tycker det är knas, borde)...Titta fram till 0:35 för aktuella ämnet.


... men, så kommenterar vår Ärkebiskop detta - 
och då måste jag bara uppmärksamma det :) 
Tryck på ... See more och läs hela svaret!

Skämtet som nämns kan man läsa om HÄR - hos Aftonbladet, men jag citerar:
Vad anser han om att den svenska kyrkan har ett kvinnligt överhuvud? frågar de svenska journalisterna gemensamt. Kan det bli verklighet också i den katolska kyrkan?
– Jag läste om det här områdets historia. Och såg att det fanns en drottning som blev änka tre gånger och jag tänkte "den här kvinnan är stark", säger han och skrockar:– Då sade man mig: "de svenska kvinnorna är mycket starka, mycket duktiga. Därför kanske vissa svenska män söker en kvinna från andra nationaliteter". Jag vet inte om det är sant.


Det här  inlägget är min applåd till Ärkebiskop Antje Jackeléns klockrena svar!
5 kommentarer:

 1. Där rök mitt blogginlägg ikväll. Hade nämligen tänkt att ta upp ämnet själv. Speciellt hans utlåtande som du citerar sist retade gallfeber på mig.
  Du känner ju till min inställning till allt vad religion (och politik) heter, men den katolska kyrkan med sitt totalt världsfrämmande och inte verklighetsbaserade levnadssätt är med bred marginal värst. Säger bara: celibat, vilket självklart leder till att de "stackarna" blir pedofiler; förbud av p-piller; kvinnosyn, inställning till gay etc. etc.
  Å det allra värsta är att just den påven är den bästa den katolska kyrkan har haft någonsin, vilket säger allt och lite därtill.
  Antjes svar är verkligen klockren!

  SvaraRadera
 2. Jo...vad ska man skriva?
  Påven är påven.
  Nån gång så kanske........

  Ha de bäst.

  SvaraRadera
 3. Inte riktigt alla besticken i den lådan......

  SvaraRadera
 4. Jag har också gått i tankar kring detta,tack för att du delade på detta sättet! Antje Jackelèn är en fin kvinna på många sätt! Lyssnade på hennes sommarprat från förra året tror jag det var...
  Önskar dig en fin helg!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Klockrent svar från vår ärkebiskop!

  Det enda jag såg från påvebesöket var just snutten om hur svenska män väljer fruar utomlands ... Minns inte ens att han sa "kanske".

  SvaraRadera