torsdag 3 januari 2019

Läst: A Map of Days av Ransom Riggs


Läser du Fantasy så är du bekant med problemet; det finns sällan bara EN bok i en berättelse. Nästan alla Fantasy är, minst, trilogier - men gärna fler - och man har som läsare alltid fler serier på gång samtidigt -  och det över ÅR, inte månader - för alla är ju inte färdigskrivna!

På grund av det - och att förra året var ett år jag (nästan) jobbade bort - så hade jag missat att bok 4 i en serie kommit ut: A Map of Days, del 4 i serien om Miss Peregrines Peculiar Children av Ransom Riggs.

Dagarnas Karta, som den heter på svenska, kommer ut i april. De tidigare 3 finns således redan på svenska!

De tidigare böckerna har jag verkligen gillat, men den här hade jag svårt att komma in i. Kanske för att det är länge sedan jag läste de andra? Vem vet vad det är ibland som gör att man inte riktigt kan klicka - för höga förväntningar kan ju vara en anledning ... så kanske var det det. 
Fick gå tillbaka i mina "papper" och kolla. Del tre, Library of Souls, läste jag för över 3 år sedan. Tiden går fort! Den gav jag en 4.

Om A Map of Days eller Dagarnas Karta kan man läsa:


Jacob Portman är, efter att ha besegrat det monstruösa hotet som nästan förstörde den besynnerliga världen, tillbaka i Florida. Och nu är Miss Peregrine, Emma och deras besynnerliga vänner med, och de gör sitt bästa för att smälta in. Men ingenting blir som de tänkt sig. De upptäcker en underjordisk bunker som har tillhört Abe, Jacobs farfar. Ledtrådar till Abes dubbelliv som en av huvudpersonerna bland de besynnerliga kommer fram, hemligheter som länge varit fördolda. Och Jacob förstår alltmer av sitt farliga arv - sanningar som varit med honom länge, långt innan han trädde in i Miss Peregrines tidsloop.
Jacob och hans vänner kastas in i den amerikanska besynnerliga världen, full av regler som ingen av dem förstår, och insatserna är betydligt högre än förut. Nya faror väntar för Miss Peregrines besynnerliga barn. Deras historia illustreras, precis som i de tidigare böckerna, av egendomliga, otäcka vintagefotografier. Den här gången i fyrfärg!
En nervkittlande skräcksaga som kryper in under skinnet och stannar där - länge.

Det står också att det är en fristående del i serien - det vet jag inte om jag kan hålla med om - det var några grejer jag var tvungen att kolla upp i de tidigare delarna för att känna att jag kunde hänga med ordentligt.

Den här delen gav jag en 3:a. Jag vill ha mer återknytning i texten till tidigare delar än vad som fanns - lite hjälp på traven s.a.s. - om delarna inte ska komma ut oftare än så här - och så kände jag att hela storyn försökte (?) räddas upp av så mycket action som möjligt på slutet - det blev lite krystat!

Men, jag ser ändå fram emot att läsa del 5 och 6 när de kommer -även om jag nog kan tänka mig att vänta tills de båda är ute. Hade jag tänkt lite klarare hade jag inte haft så bråttom med den här heller! 


HÄR skrev jag om bok 1
HÄR skrev jag om bok 2
HÄR kan du läsa en smakbit ur bok 3
HÄR kan du läsa om, och se trailern för filmen som gjorts!
Man kan säkert låna den på biblioteken också.3 kommentarer:

 1. Inte mitt genre som du förstår. Men jag håller med dig om en sak. Läser man en bok oavsett genre i en serie eller av en speciell författare och låter åren går, tappar man "effekten" sammanhanget totalt. Ett exempel från min sida är att jag läst alla böcker utom en av Charles Dickens under 1980- och 1990-talet. I somras köpte jag den enda boken jag inte läst. Jag gav upp efter 30 sidor. Kom inte alls in i den och gav upp efter 30 sidor.

  SvaraRadera
 2. Filmen har jag sett och gillat - dags att se om! - men nu undrar jag om den inte finns som serie också? Har du sett? Lika bra? Bättre? Blir både sugen och nyfiken ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm .... kanske finns det en serie - men det vet jag, i så fall , inget om. Har bara läst böckerna och sett filmen!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...