onsdag 12 april 2017

Böcker lästa i mars


Modet att ingenting göra av Lars Björklund
En liten bok som alla borde läsa. Den handlar om sorg – om tröst – om att finnas där, trots att man ingenting kan göra.

När orden inte räcker till... Vad är tröst när ingen tröst finns att ge? Vad kan man säga när inga ord finns att säga? I våra möten med den som sörjer eller är i kris är det lätt att känna sig misslyckad. Alla försök till tröst känns ofta tafatta, platta och meningslösa. Människor i utsatta och svåra situationer frågar oftast inte efter svar. De frågar efter närvaro, och det är bekräftelsen man minns. Det handlar faktiskt om att ingenting göra.

Det här var en omläsning. Igenkänningens goda känsla fanns där och ändå kändes mycket av det som om jag läste den för första gången.
En bok att bära med sig (bildligt talat) för att komma ihåg att det är ok att bara finnas där. Tyst. Ordlös när inga ord känns rätt.
En 5:a
ADLIBRIS

Sleeping Giants (Themis Files #1)
av Sylvain Neuvel
Den här lyssnade jag till. Den är skriven som inlägg i en logg. Inlägg av olika personer. Ljudboken var inläst av olika personer för att förstärka att det faktiskt var olika karaktärer i berättelsen som förde storyn framåt. Skönt.

What happens when you make a discovery that changes everything? Deadwood, USA. A girl sneaks out just before dark to ride her new bike. Suddenly, the ground disappears beneath her. Waking up at the bottom of a deep pit, she sees an emergency rescue team above her. The people looking down see something far stranger..."We always look forward. We never look back." That girl grows up to be Dr. Rose Franklyn, a brilliant scientist and the leading world expert on what she discovered. An enormous, ornate hand made of an exceptionally rare metal, which predates all human civilisation on the continent. "But this thing ...it's different. It challenges us. It rewrites history." An object whose origins and purpose are perhaps the greatest mystery humanity has ever faced. Solving the secret of where it came from - and how many more parts may be out there - could change life as we know it. "It dares us to question what we know about ourselves." But what if we were meant to find it? And what happens when this vast, global puzzle is complete...? "About everything."
Science Fiction. En helt fantastisk berättelse som kommer med en fortsättning; Waking Gods (Themis Files #2). Den är redan ute som bok – men än har jag inte sett någon fortsättning på Storytel.
Boken har kommit ut på engelska (förstås), tyska och finska – men inte svenska … varför är vi så sena med bra böcker inom (kanske, lite då) udda genrer?
En 4:a
ADLIBRIS

The Handmaid´s Tale av Margaret Atwood
Som jag har dragit mig för att läsa den här. Jag har ju läst OM den och förstått att den tar på krafterna. Och det gör den. Medan läste blev jag tvungen att ifrågasätta min egen reaktion till mycket. Bland annat känslan av förståelse för … mänskligt omänskliga beteenden! Svårt att skriva mer utan spoilers.

The Republic of Gilead offers Offred only one option: to breed. If she deviates, she will, like all dissenters, be hanged at the wall or sent out to die slowly of radiation sickness. But even a repressive state cannot obliterate desire - neither Offred's nor that of the two men on which her future hangs.
Det är skrämmande att läsa om hur lätt människan hemfaller åt sin önskan att härska – och lika lätt, vara underdånig. Ingen lätt bok – om än lättläst.
Finns tydligen inte att få tag på på svenska.
En 5:a
ADLIBRIS

Löftet av Nicola Davies
En dag när jag läste på en av mina favoritillustratörers blogg fann jag det här klippet av en författare som läser högt ur sin egen bok ”Löftet” – om än på engelska.Nicola Davies reads The Promise from Cricklepit on Vimeo.


Eftersom jag i samma veva var ute efter något som kunde ligga till grund för en andakt jag skulle hålla så ville jag se om den inte fanns på svenska – och till min förvåning gjorde den det, och det på REA till och med. Så nu finns den här hemma – och jag läste den till andakten.
En 5:a
ADLIBRIS

Låt Vargarna komma av Brunt, Carol Rifka
Det här är bokcirkelboken den här perioden. I slutet av månaden ska vi diskutera den – förhoppningsvis på något mysigt fik.
Det här var även den en omläsning. Jag har läst den på engelska - 2014. Vad jag tyckte om den då kan man läsa HÄR. Inget nytt på den fronten – den är fortfarande lika bra!
En 5:a då och nu!
ADLIBRIS

The Pocket Guide to Oxford av Philip Atkins
En guidebok behöver mani en ny stad. Den här är upplagd lite annorlunda. Den är skriven med rösten av en Dodo, ni vet, fågeln från Alice i Underlandet. Den har korta, koncisa men quirky (låter kanske motsägelsefullt, men det är det inte) bitar information om det mesta i staden. Jag gillade den.
En 4:a

ADLIBRIS


Man kan säkert låna den på biblioteken också.2 kommentarer:

  1. Fastnar för guideboken. Annorlunda. Å självklart måste man ha en guidebok, speciellt om anrika Oxford.

    SvaraRadera
  2. Modet att ingenting göra. Bara finnas. Precis så.

    SvaraRadera