tisdag 11 april 2017

Vinnande koncept


Det här har jag läst om och sett exempel på via Instagram, bloggar och YouTube - men inte har jag sett det i någon svensk bokhandel. När jag nu sprang på det på Blackwell (läs längre ner - och se bild!) i Oxford så var jag ju bara tvungen att inhandla en. Vad? En sådan här:En bok. Ja, men man får köpa den enligt vad som står på paketet, mer får man inte veta. Kul idé!  Det betyder att man kanske får hem en bok man inte annars skulle välja - och som man kanske faktiskt kommer gilla ändå. Vidgade vyer i ett hemlig-paket.

På paketet står det:

Oxford-romanen som slår dem alla. Mörk humor från insidan av de helgade murarna.

I paketet fanns den här boken:Om boken kan man läsa:
För den spanske gästläraren i Oxford är sinnelag och sedvänjor hos stadens innevånare lika exotiska som svårbegripliga. Fascinerad men främmande inför akademiker, antikvariatshandlare och hemliga agenter dras berättaren djupt in i universitetsstadens liv när han möter den förbjudna kärleken i den vackra Clare Bayes lika attraktiva som melankoliskt undflyende gestalt. Under sin jakt på sällsynta böcker stöter berättaren på bortglömda original som John Gawsworth och Arthur Machen - men han anar också att en annan jakt, med betydligt högre insatser, pågår bakom lärdomssätets förströdda fasad, en aning som bekräftas när Clare Bayes betalar svartsjukans högst verkliga pris i form av våldsam död.

Bokhandeln då? Jo. 5 våningar varav den ena var i flera etage och såg ut så här:


Man ser inte slutet på hyllorna - och inte alla de som gömmer sig ur vinkel i nederkant. It is HUGE!
Startad 1879 och en av de mest berömda i landet. Nu är de en kedja och har 45 butiker i landet. De var först i landet med att erbjud internethandel, redan 1995. Kedjan ägs fortfarande av familjen Blackwell.
Förutom att sälja böcker på ett ytterst trevligt och tillmötesgående vis så har de även ett Café för när man behöver vila och fundera på sina finansiella möjligheter (eller om man skulle kunna komma att överleva en personlig konkurs) - alltid lättare att fatta beslut över en kopp. Något svenska bokhandlare borde ta efter! MYCKET trevligt!
5 kommentarer:

 1. Wow! Spännande idé och vilket enormt bibliotek - nästan så man hisnar! Var det en bok du skulle välja ... eller inte?

  SvaraRadera
 2. Vilken jättekul idé! Och det där låt ju som en bra bok, tycker jag. jag blir i alla fall nyfiken. Men det blir jag i och för sig på det mesta (så länge det inte är om politik och idrott).

  Lite som jag var med i frökedjor där ett kuvert med fröer skickades runt, man plockade vad man ville och stoppade i minst lika mycket av annat. På det sättet lockades man att prova på nytt utan att behöva betala 50 kr per påse för en massa fröer man inte kunde så, som bara blev gamla.

  SvaraRadera
 3. En suverän idé! Akademibokhandeln läser förhoppningsvis din blogg! Bokhandeln är verkligen "huge" och påminner mycket om Foyles i London. På Blackwell skulle jag kunna spendera en hel dag - minst.

  SvaraRadera
 4. Vilket paradis för dig :)

  SvaraRadera
 5. Bra idè, kanske kan ta efter konceptet och till jul sälja osedda konstverk i snygg förpackning.
  Kul plats att vara på.
  /Kiki

  SvaraRadera