torsdag 6 april 2017

Modern Classics à la Penguin #33


Läs om min egen utmaning HÄR!

F. Scott Fitzgerald (Francis Scott Key Fitzgerald), 1896 - 1949, USA, dog 41 år gammal i en hjärtattack - med stor sannolikhet framkallad av alcoholism. Troligtvis mest känd för romanen Den Store Gatsby ...:
Nick Carraway kommer till New York för att bli aktiemäklare. Han flyttar in i en villa på Long Island och börjar umgås med det flärdfulla paret Tom och Daisy Buchanan. Till granne får han en ytterligt gåtfull och kolossalt förmögen man som ger storslagna fester, oftast utan att själv visa sig. Grannens namn är Jay Gatsby.... och novellen Det sällsamma fallet Benjamin Button
Det sällsamma fallet Benjamin Button ger oss Fitzgerald en fascinerande historia om Benjamin Button, som lever ett bokstavligen bakvänt liv. Novellen publicerades första gången 1922 och har inte funnits på svenska tidigare, även om nog många är bekanta med den surrealistiska berättelsen genom regissören David Finchers film från 2008.
Är det du som är min far? Mr Button och sköterskan ryckte till av förskräckelse. För om du är min far, fortsatte gamlingen i gnatig ton, så skulle jag önska att du tog mig härifrån eller åtminstone kunde be dem ordna fram en bekväm gungstol. Men för Guds skull, vem är du och var kom du ifrån? utbrast mr Button hetsigt. Jag kan inte säga exakt vem jag är eftersom jag föddes för bara några timmar sedan men mitt efternamn är tveklöst Button.
Då han dog tidigt är inte verken många men det finns naturligtvis mer än dessa två - se listan HÄR!


Här är det citat jag valt:

“That is part of the beauty of all literature. You discover that your longings are universal longings, that you're not lonely and isolated from anyone. You belong.”


3 kommentarer:

 1. Jag har inte läst någon av böckerna men sett båda filmerna. Ja, kanske även den tidigare inspelningen av Gatsby, minns inte säkert. Vet att jag brukar få skäll när jag inte tyckte att någon av filmerna var bra. Kanske ska läsa böckerna istället?

  SvaraRadera
 2. Har inte heller läst böckerna, men sett filmen Great Gatsby. Lika bra att inte ha läst boken där, då jag nästan aldrig är nöjd med filmversionen.

  SvaraRadera
 3. The Great Gatsby har jag sett då med Robert Redford. Oj, visste inte att den var såååå gammal! 1974 km den filmen ut. Måste ha sett den på TV någon gång under 80-talet. Bra var den, i alla fall.

  Boken finns med i min långa lista med klassiker jag vill/borde/bör läsa. Någon gång ...
  http://solsomsol.blogspot.com.es/2016/05/den-digra-boklistan.html

  Läste ditt första inlägg om Penguine. Jag ÄLSKAR Breakfast at Tiffany's. Jag har säkert sett den tio gånger!

  SvaraRadera