torsdag 13 april 2017

Modern Classics à la Penguin #34


Läs om min egen utmaning HÄR!


Ian Fleming, 1908 -1964 - författaren till den världsberömde Agent 007, James Bond. Bland annat.

Det är spännande vad man hittar när man letar information. Allt möjligt annat, det är vad man hittar. Som Bibliotekarie Thomas Drugg och hans fascination med Fleming. Drugg har en hel sida på nätet där man kan läsa om Fleming i 11 avsnitt - SE HÄR!

Vem var då den här Fleming, det är ju ändå honom det här ska handla om?

Ian Lancaster Fleming var en brittisk författade, journalist och Navy Commander under andra världskriget. Han skrev 12 romaner om James Bond, nio  noveller om densamme,  barnboken Chitty Chitty Bang Bang (se längre ner) och ytterligare två böcker (faktaböcker).
Fleming föddes in i en rik familj och gick på Eton (när han var tillräckligt gammal). Tydligen har han fått alla sina amorösa idéer till Bonds kärleksliv ur sina egna erfarenheter. En regelrätt Don Juan, tydligen.
Hos Wikipedia kan man läsa det här ganska bedrövliga slutet om honom:
Efter flera turer med rättigheterna kring romanen Åskbollen (se vidare om upphovsrätten till romanen Åskbollen och filmen med samma namn), och efter ett alltför vidlyftigt leverne blev Flemings hälsa allt sämre. Under konvalescensen från en hjärtattack skrev han barnboken Chitty Chitty Bang Bang. Men krafterna tröt snart och vid 56 års ålder dog han i ännu en hjärtattack.

Ian Flemings fru sedan 1952, Anne Geraldine Mary Fleming, hatade James Bond och ansåg att det enda den figuren gjort var att ta ihjäl hennes make. Sonen Caspar Robert tog sitt liv 1975 och Anne dog 1981 i cancer.
Låt oss avsluta på en gladare not:

Kommer ni ihåg filmen Chitty Chitty Bang Bang från 1968? Ja, om ni är tillräckligt gamla för det alltså - jag är det :) Filmmanuset skrevs av, bland annat, Roald Dahl, som jag skrev om i Modern Classics á la Penguin #12.

Det var James Bond-författaren Ian Fleming som skrev boken. Den kom ut i tre delar 1964, två månader efter hans död.

Så att ni får en chans att minnas filmen:

Så letade jag citat. Då tog den glada noten slut. I det sökandet fick jag en känsla av mannen Fleming. Mycket sexistiska citat ur hans Bond-böcker som gör mig rasande - och jag skiter fullständigt i om han var "en man av sin tid". Han var, tydligen en mansgris då - och skulle bli kallad svin idag... Låter jag arg? Underligt ;)

Nåväl. ETT citat måste jag väl ändå hitta som jag vill använda... 

Jag hittar ETT som kommer från boken "Chitty ...", annars är nog mycket man hittar från filmen. Här kommer det:
“Never say 'no' to adventures.”

4 kommentarer:

 1. Nu vet jag betydligt mera om Fleming. Kul med denna info.
  Chitti... filmen har jag inte sett, men låten är ju kult:-)

  SvaraRadera
 2. Gillar citatet…ingen fan av 007 dock.
  Glad Påsk
  /Kiki

  SvaraRadera
 3. Det enda jag hört om honom är förutom skrivandet av James bond grejerna var att han varit involverad inom nån säkerhetstjänst...sjuttan vet om det är sant.
  En tragisk historia där ju....synd.

  Glad påsk på dig Iallafall :)

  SvaraRadera
 4. Åh, vad jag älskade Dick van Dyke. Fast jag tror det mer berodde på Mary Poppinsfilmen.

  SvaraRadera