onsdag 12 april 2017

Sex meningar - sedan vill jag inte läsa mer


Vi satt hela gänget på Alices stentrappa och såg ut över den sommargröna trädgården. Jag, Leo, Alice och Valentina. Vi var dödströtta efter att ha spelat dataspel hela natten. Dödströtta och lyckliga. Sommarlovet hade precis börjat. Vi gick helt enkelt mot bättre tider.
Några morgontrötta adhd-fåglar drillade frenetiskt från snåren borta vid garageup...

Några vad?  Adhd-fåglar? På riktigt? Så vad menar de? Allt och alla som väsnas och stör har adhd? Är det så vi ska använda det?

Boken heter "Bennys Hemliga Rapporter" och är skriven av Per Lange, Johan Bergström och Henrik Ahnborg. Boken vann Barnradions Bokpris 2016.

Oavsett pris så ...nej. Den här läser jag inte för någon. Inte ens mig själv!

... och så heter det faktiskt datorspel!4 kommentarer:

 1. Utan att tänka på vad jag läste så reagerade jag på precis samma sak som du gjorde. Datorspel heter det ju! Fast en koll säger att man kan visst säga båda numer. Men vaddå adhd-fåglar? En skymf mot alla de människor som har denna ... vad det nu klassas som ... och dessutom mot fåglarna beter sig som fåglar gör. Varför tillskriva dem mänskliga ... vad det nu klassas som.

  Eller är det ett sätt att förenkla, tona ned, göra vanligt?

  SvaraRadera
 2. Kunde ine låta bli att googla boken. Där står det bland annat: "Tempot är högt och språket modernt utan att vara utslätat. Modernt var dordet jag fastnade för... Dagens "ungdomsspråk" lämnar en del att önska. Det är ju inte bara ADHD som används i alla möjliga och omöjliga sammanhang. CP är ett annat ord som missbruks ofta. Men det är ju modernt...

  SvaraRadera
 3. Hajade också till för ordvalet ... vadå ADHD- fåglar? Ja, jisses...

  SvaraRadera
 4. Mäh.
  Det som retar mig mest är att så snart ett uttryck som detta finns i skriven form blir det på något sett legitimt. Det är inte ok.

  SvaraRadera