lördag 22 april 2017

Fotoutmaning - Rund & Jordens Dag


HÄR har Sanna veckans fotoutmaning Rund
Kika in och se hur andra har löst temat!
I Oxford gick jag, bland annat, på the Museum of the History of Science och där fanns den här geocentriska modellen i mässing. En gång i tiden trodde vi att världen var platt - sedan trodde vi att den var centrumplaneten för vårt solsystem. 

Då, som nu tror många att vi kan leva precis hur vi vill och att jorden är evig. Med tanke på hur fel vi haft om jorden tidigare så är det kanske dags för oss alla att nu inse att det här med en evig jord nog också är fel. Väldigt fel.

Idag är det Jordens dag - ett sätt att sprida budskapet om hur vi utarmar vår sköra jord som om den var 4 gånger så stor som den är - och hur vi kan göra för att vända på det. En dag då vi lyfter frågan om miljöförstöring.

Den 22 april varje år firas runt om i världen Jordens dag. Dagen instiftades 1970 av den amerikanske senatorn Gaylord Nelson för att vi skall uppmärksamma de stora miljöproblem som finns i världen. Firandet av dagen är störst i USA (Earth day) men firas även i små mängder i Sverige. Jordens dag uppmärksammas i fler än 175 länder och 2009 utsåg FN den 22 april till International Mother Earth Day.

Nu är det väl hög tid att alla dagar är Moder Jords Dagar. Med önskan om en fin Moder Jords Dag -
idag och imorgon och i övermorgon och i ... ja, ni fattar!13 kommentarer:

 1. Vilken häftig modell!
  Moder jords Dag - ja, den dagen bör vi fira varje dag!

  SvaraRadera
 2. Modellen är ju mitt i prick denna dag! Värt att ägna vår hantering av Moder Jord lite eftertanke!

  SvaraRadera
 3. Så bra du har fått till här Eva! Jorden omfattar oss och ditt inlägg är jordat på riktigt :-)
  ModerJordkram!

  SvaraRadera
 4. Catarina / By Blixtra22 april 2017 16:30

  Här fick jag veta något nytt. Visste inte att 22 april är "Jordens dag". Den skulle behöva uppmärksammas mer och inte bara kanelbullens dag m.fl.

  SvaraRadera
 5. Mycket hög tid att fatta det!

  svar: Det fanns många synpunkter innan på hur fel det var att lägga vindkraftverken just där, men det lyssnade de inte på. Nu måste de försöka komma på en lösning i efterhand, sannolikt mycket dyrare.

  SvaraRadera
 6. Ett härligt sammanträffande med tanke på Moder jord just idag, rund och fortfarande rätt god. Men helt rätt, vi behöver tänka till medan det finns tid.

  SvaraRadera
 7. Här var det två flugor i en smäll! Bra gjort!
  Ha en fin söndag!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 8. Det var verkligen en läcker, rund, modell på bilden! Alla dagar borde absolut vara Moder jords dag! Vi får hoppas att hon får mer kärlek och omvårdnad framöver.

  SvaraRadera
 9. Så härlig bild och wow vilken sammanfattning av temat
  Tack finaste Ewa
  Kram

  SvaraRadera
 10. Oj vad fin! Vad speciell.

  SvaraRadera
 11. En dag väl värd att firas. Missade det igår men ska lägga dagen på minnet.
  Heja jorden!
  /Kiki

  SvaraRadera
 12. Hu har jag lärt mig ytterligare en bemärkelsedag. Å den är det verkligen värt att komma ihåg, så som vi människor "missbrukar" jorden med att skövla skog och förstöra miljön. Men moder Jord brukar ju ofta ta en gruvlig revansch.

  SvaraRadera
 13. Vilken fantastiskt vacker geocentrisk modell (finns det inget annat namn på skönheten?)!

  SvaraRadera